Željka Cvijanović

Na prijemu su pored predstavnika Srpske pravoslavne crkve i zvaničnika iz Srpske, prisustvovali i nekadašnji i sadašnji američki zvaničnici.

Prvi svjetski rat i podrška Amerike Srbiji ne znači da se ta podrška nije odnosila na sav srpski narod, uključujući i onaj sa druge strane Drine, istakle zvanice iz Srpske ali i Amerike, tokom obraćanja.

Amerika je prevelika da bi za nju Republika Srpska mogla da bude u velikoj mjeri vidljiva, ali u Vašingtonu, tvrdi šef Predstavništva Republike Srpske u Americi, Obrad Kesić, za Srpsku se itekako zna. Američki predsjednik ima, kaže Kesić, drugačiju viziju kako treba da izgleda spoljna politika u odnosu na ono što je prethodna vlast činila.

Пријем у Представништву Српске (Фото: РТРС)(Foto: RTRS)

Bivši funkcioner američke Centralne informativne agencije, Stiven Mejer, upoznat je sa promjenom ambasadora u BiH koja će uslijediti, ali nije siguran da će loši odnosi prema Republici Srpskoj otići zajedno sa Morin Kormak jer je proces promjena, kako kaže, spor.

– Ne vjerujem da će se politika mijenjati u BiH, jer se nije mijenjala već 25 godina. Vašington i dalje želi da vidi multietničnu, otvorenog tržišta, demokratsku državu BiH, ali je problem što Vašington nikad nije razumio problem nacionalnih pitanja – istako je Mejer.

Пријем у Представништву Српске у Вашингтону (Фото: РТРС)

(Foto: RTRS)

Bivši kongresmen, Bob Mekjuvan, podsjetio je na riječi američkog predsjednika Vudroa Vilsona, nakon završetka Prvog svjetskog rata, ističući da je, kako kaže, sjećanje za jedan narod najvažnije.

– Najgore što se može desiti osobi oboljeloj od Alchajmerove bolesti jeste to što gubitak sjećanja, jer tako gubi ono što ustvari jeste. Narod koji zaboravi svoju prošlost, sjećanje, ne zna ko je, i zato nije samo prednost nego i obaveza da se danas podjsetimo ko smo i šta nam je zajedničko – poručio je Makjuvan.

Kako će izgledati odnos Amerike i srpskog naroda ne zavisi samo velikih podviga iz prošlosti, istaknuto je na skupu, nego i od komunikacije i stvaranja novih odnosa u budućnosti.

Juče, drugog dana posjete Sjedinjenim Američkim Državama, predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović, na Simpozijumu o Srbiji i Americi u Prvom svjetskom ratu, održanom u Vašingtonu, govorila je o istorijskom naslijeđu odnosa srpskog i američkog naroda i mogućnostima njihovog povezivanja u budućnosti.