Košarac u dopisu Odboru podsjeća da je Srna pokrenula inicijativu i objavila seriju tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

“S obzirom da se posljedice NATO bombardovanja osjećaju do danas, a da porodice žrtava nisu doživjele satisfakciju, predlažem da se odredi datum kada će se u Republici Srpskoj s dužnim poštovanjem obilježavati dan žrtava NATO agresije”, navodi Košarac.

On podsjeća da su brat i sestra Radmila i Radenko Galinac bili među prvim žrtvama NATO bombardovanja Republike Srpske, da su poginuli 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu kod Semizovca, gdje ih je pilot NATO-a zvjerski ubio nakon rušenja mosta.

“Zbog porodične tragedije, jake simbolike i ponovljene istorijske lekcije, koja se ogleda u smrti brata i sestre Galinac, predlažem da Odbor pokrene neophodne procedure i 9. septembar proglasi danom sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj”, zaključio je Košarac.

U Andrićgradu je 26. avgusta ove godine na prijedlog Srne pokrenuta inicijativa za obilježavanje dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja.