“Svaka opština u Srpskoj dobila je projekat čija je vrijednost u rasponu od 50.000 do 500.000 evra. Na Ministarstvu finansija je da potpiše ugovore sa lokalnim zajednicama kako bi one mogle da raspisuju tendere i realizuju ove projekte”, rekla je Vidovićeva na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade.

Vidovićeva je istakla da su na zahtjev Udruženja banaka Republike Srpske utvrđene izmjene Zakona o bankama.

“NJihova žalba je bila da je izloženost banaka prema jednom licu ili više povezanih lica bila dosta rigorozna i iznosila je pet odsto od priznatog kapitala banke. To ograničenje je sada 15 odsto. Svaki kreditni portfolio može da bude 15 odsto neobezbijeđen kolateralom”, pojasnila je Vidovićeva.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je usvojen plan investiranja u 46 škola u Srpskoj čija je vrijednost 1,8 miliona KM.

“Prvi put je u budžetu Ministarstva prosvjete i kulture izdvojena sredstva za investicije u škole. Dodatni novac za investicije biće obezbijeđen kroz program Vlade Srbije, a dio iz sredstava kabineta predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović tako da će ukupne investicije iz ova tri izvora iznositi oko 9,5 miliona KM”, rekla je Trivićeva.

Ministar trgovine i turizma Srpske Dragica Kovač istakla je da je Vlada utvrdila Nacrt zakona o trgovini kako bi unaprijedila i dodatno uredila ovu oblast.

“Dosadašnji zakon je u više navrata pretrpio izmjene i dopune i stečeni su zakonski uslovi da idemo ka usvajanju novog zakona. Dodatno će biti uređene obaveze i postupanje trgovaca i uslovi za obavljanje trgovinskih usluga”, rekla je Kovačeva.