FILE PHOTO: Wagner mercenary chief Yevgeny Prigozhin leaves the headquarters of the Southern Military District amid the group's pullout from the city of Rostov-on-Don, Russia, June 24, 2023. REUTERS/Alexander Ermochenko/File Photo

„Ne smanjujemo (našu prisutnost), štaviše, spremni smo da pojačamo naše različite kontingente“, rekao je Prigožin za Afrique Media sa sedištem u Kamerunu. Telefonski intervju objavljen je na Jutjubu, ali je do petka kasno uveče pregledan samo 1.400 puta.

Agencija Rojters nije mogla da odmah proveri verodostojnost audio snimka, ali glas za koji se čini da je Prigožinov mogao se čuti ispod francuskog prevoda.

U intervjuu je rekao da Vagner ispunjava sve svoje obaveze na kontinentu, te da je spreman da i dalje razvija odnose sa afričkim zemljama.

Boreći se na strani Rusije, Vagner je učestvovao u nekim od najkrvavijih sukoba u ukrajinskom ratu. Međutim,  njegova buduća uloga dovedena je u pitanje kada je Prigožin organizovao kratku pobunu prošlog meseca i Kremlj je rekao da će otići iz Rusije u Belorusiju, gde su neki od njegovih boraca počeli da obučavaju beloruske snage.

Međutim, ove je nedelje fotografisan u Sankt Peterburgu tokom rusko-afričkog samita, uključujući i pored novinara Afrique Media.

Prigožin je Afrique Media potvrdio da je nova rotacija Vagnerovih snaga nedavno stigla u Srednjoafričku Republiku uoči ustavnog referenduma 30. jula kojim bi predsednik Faustin-Arčange Touadera mogao da produži svoj mandat.

Ruski plaćenici, uključujući mnoge iz Vagnera, intervenisali su 2018. na strani vlade Srednje Afrike kako bi ugušili građanski rat koji je besneo od 2012.

Vagnerova uloga u afričkim zemljama izvor je zabrinutosti zapadnih vlada, uključujući Francusku i Sjedinjene Države. Vašington je optužio grupu za zločine i nametnuo joj sankcije kao zločinačkoj organizaciji.