Dodik je istakao da se ovdje ubacuje ozbiljan novac iz Britanije, Amerike, da se vrši uticaj, ali da niko o tome ne govori.

– Kada bi pričali o njihovom uticaju, njihovim prisustvima, njihovim novcima, mogli bi da vidimo ko ovdje ima uticaj – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da ovdje nema nijedne ruske televizije, ali da se vide neke druge.

– To nije sporno, samo govorim koliki je neki spin, a u narodu se kaže laž, posijan – naglasio je Dodik.

On je istakao i da je najveća štetočina svih vremena i čitave istorije ovih prostora bio nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun koji je bio produkt britanske politike na ovim prostorima.

Dodik je naveo da razumije da je Britanija veoma ogorčena na Rusiju što se tiče ovih prostora zato što je spriječila da u Savjetu bezbjednosti UN prođe britanska rezolucija kako su Srbi genocidan narod prošlog vijeka, a nisu Nijemci ili neki drugi.

On je napomenuo da su i oni sami genocidno društvo svih vijekova unazad, jer je poznato šta su sve radili, ali se njima ništa ne smije reći.

– Ovdje Srbi nemaju nijednog mjesta gdje mogu da kažu da su Britanci uradili nešto dobro za nas – naglasio je Dodik i dodao da i danas okupljaju one koji su negativni prema Srbima.

Prema njegovim riječima, Rusi koji su tu samo da bi pomogli Republici Srpskoj i srpskom narodu odjednom su postali negativci.

On je podsjetio da je zamolio predsjednika Rusije Vladimira Putina da riješi pitanje Rafinerije nafte Brod, koju niko nije htio, te da su napravili aranžman da se plati 124 miliona evra, a da sve obaveze prema radnicima i dobavljačima isplate Rusi.

Dodik je napomenuo da su Amerikanci “pritisli” vladu Pere Bukjelovića da proda Rafineriju za jedan dolar, a da država preuzme sve dugove koje je imala.

On smatra da je izgradnja rusko-srpskog pravoslavnog centra zakašnjeli odraz ljubavi koju srpski narod ima prema Rusima i Rusiji, kao i da je ta ideja stara stotinu godina, ali da njemu realizaciju nisu dozvolile komunističke vlasti.