Što se tiče same ikone, navodi se u tekstu, riječ je ikoni Svetog Nikole Čudotvorca s kraja 18. vijeka, a ikone ovog tipa bile su namijenjeni za ličnu upotrebu za molitve u ćelijama ili sobama i često su ih vjernici nosili sa sobom tokom putovanja.

– Nije moguće identifikovati mjesto na kome je ikona napisana, jer je mogla da bude urađena u bilo kojoj ikonopisnoj radionici Ruskog carstva. Ali čak i njeno istorijsko porijeklo na “teritoriji Ukrajine” ponovo ukazuje samo na državnost Ruske imperije, kojoj je Mala Rusija vraćena nakon podjele Poljske – ističe se u tekstu.

U tekstu pod naslovom “Skandal sa ikonom: provokacija protiv Republike Srpske i Rusije” navodi se da ukrajinska strana u ovom slučaju mora dostaviti sve informacije u vezi sa ikonom koju naziva svojim kulturnim blagom i državnom baštinom: status /datum, referentni broj, organ koji je donio odluku/, naziv organizacije za skladištenje baštine i inventarni broj, jer u suprotnom ukrajinska strana i sve njene pristalice, nagovještavajući navodno ukradeni trag ikone bez dokaza, kreću se opasnim putem klevetanja srpskog člana Predsjedništva BiH i u vezi s tim treba da snose odgovarajuće zakonske mjere.

– Kijev je srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik predstavio kao “lopova nacionalnog blaga Ukrajine” i iznio tezu o “srpskim plaćenicima” koji se bore na istoku zemlje i uzimaju nacionalno dobro širom svijeta… Najzanimljivija je činjenica da je, prema izjavama ukrajinske strane, međunarodna zajednica o vlasništvu “tri stotine godina stare ukrajinske ikone iz Luganska” saznala sa Dodikove konferencije za štampu. “Glas Amerike” /medijski strani agent u Rusiji/, poslije Kijeva, takođe, tvrdi da je ikona sa “teritorije Donbasa pod kontrolom Ukrajine”.

Paralele su prilično jednostavne – ikonu iz Luganska u BiH mogli su samo da isporuče “srpski militanti koji su se borili na strani proruskih snaga”. Ako je ikona tada predata Miloradu Dodiku na poklon i kao “trofej”, to znači da je rukovodstvo Srba u Republici Srpskoj imalo bliske veze sa “teroristima iz Donbasa” i, možda, olakšalo njihov organizovani odlazak u Donbas da bi pomoglo “braći Rusima”. Јasno je vidljiv napad na Srbe i Republiku Srpsku – ističe se u tekstu.

Portal “Regnum.ru” u tekstu naglašava da “pored patetične drame sa ‘ukradenom ikonom’ od strane koja tako revnosno brani međunarodne pravne norme prirodno je očekivati da zna osnovne stvari, a suština je da vlasnik ukradene imovine mora dokazati da je ta imovina zaista njegovo vlasništvo, posebno kada je riječ o imovini od kulturnog i vjerskog značaja”.

Ukrajinska strana, navodi se u tekstu, mora da dostavi informacije o statusu ovog kulturnog blaga, podatke o dodjeljivanju određenog statusa predmetu, naznaku organizacije koja je donijela odluku, u kojem muzeju, spremištu ili drugoj organizaciji se predmet nalazio, njegov inventarni broj, naznaka razloga za njegov gubitak sa mjesta čuvanja…

– Naravno, nisu date glavne informacije, ali je umjesto toga naglasak stavljen na prisustvo voštanog pečata na poleđini ikone sa natpisom “URSR. Narodni odbor za obrazovanje. Ukrnauka. Odeska regionalna komisija”. Zamjenik ministra kulture Ukrajine Svetlana Fomenko je rekla da je to “pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode koja je osnovana 1926. godine u Odeskom istorijsko-arheološkom muzeju. U periodu rada od 1926. do 1930. godine, ova komisija je u granicama svoje odgovornosti otkrila, sastavila spiskove spomenika kulture u svim okruzima, uzela ih u obzir i stavila pod zaštitu države”.

Međutim, prisustvo pečata ne ukazuje ni na mjesto pisanja ni čuvanja ikone, već isključivo na prenos predmeta u državno vlasništvo i pod državnu zaštitu, što pretpostavlja Ukrajinska Sovjetska Socijalistička Republika, koja je tada bila dio Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika. Odnosno, prisustvo ovog pečata samo potvrđuje da je ikona bila u vlasništvu države koja se zove SSSR, a ne države pod nazivom ‘Ukrajinska SSR'”, navodi se u tekstu.

Isti izvor ocjenjuje da su maštarije ukrajinske strane beskrajne i krajnje fascinantne, ali formula “ikona iz Luganska” jasno zrači međunarodnom provokacijom usmjerenom protiv Milorada Dodika.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime