Rim

Ministarstvo inostranih poslova aktivno prati situaciju i komunicira sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u vezi sa stanjem širenja korona virusa u Evropi i svijetu, navodi se u saopštenju.

Kao što je već poznato, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 30. januara 2020. godine epidemiju korona virusa kao “vanredno i urgentno stanje u javnom zdravstvu na međunarodnom nivou”.

Do sada je registrovano desetine hiljada oboljelih u Kini, te više potvrđenih slučajeva oboljelih i u zemljama EU.

Italija je sa najviše oboljelih od korona virusa do sada, te je vlada poduzela drastične mjere, uvela vanredne mjere i u potpunosti zatvorila deset gradova jugoistočno od Milana. Broj oboljelih do sada je preko 150, te ima i preminulih. Vlasti u Italiji su najavile prekid svih direktnih vazduhoplovnih linija sa Kinom. Takođe su poduzeli restriktivne mjere u 11 gradova i lokaliteta.

Ministarstvo zdravlja i predsjednik regije Lombardija izdali su Dekret koji sadrži hitna uputstva u vezi sa epidemiološkom krizom, kojom se nalaže odgađanje svih manifestacija, okupljanja na javnim mjestima, te okupljanja kulturnog, sportskog i vjerskog karaktera, te se nalaže obustavljanje svih edukativnih i turističkih putovanja.

Svim BiH građanima se preporučuje da prate sve upute lokalnih vlasti, naročito sa zvanične internetske stranice Ministarstva zdravstva Italije i drugih ministarstva zdravstva u zemljama u kojima borave. Takođe, molimo da se za više informacija o javnom zdravstvu i stanju širenja virusa posjeti stranica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Generalni konzulat BiH u Milanu za sada nema informacija da među zaraženim korona virusom u Republici Italiji ima državljana BiH.