Energičnim nastupima, uzdrmao je globalnu muzičku scenu 1956. godine pesmom Tuti fruti.

Nastavio je sa hitovima među kojima se numere Long Tall Sally, Rip It UpLucille, Good Golly Miss Molly, a, uprkos tome što se od 1958. nije našao u prvih deset na muzičkim top listama, njegov uticaj na dolazeći rokenrol talas bio je ogroman.

Njegove pesme obrađivali su brojni muzičari, među kojima su i Bitlsi.

Korišćenje šminke, garderoba koja blešti, sakoi sa staklenim perlama… svim tim detaljima, Litl Ričard je postavljao dodatne standarde u rokenrolu.

Jedan od muzičara, koji mu dosta duguje je Prins, upravo zbog stila i imidža na sceni.

Rođen je kao Ričard Vejn Penimen 5. decembra 1932. godine u Mejkonu u Džordžiji. Bio je jedno od dvanaestoro dece i uglavnom ga je vaspitavao ujak.

Pevao je u lokalnoj crkvi ali podršku oca u tome da se bavi muzikom nije imao. Ričard se sa samo 13 godina iseljava iz porodičnog doma i usvaja ga par koji je podržavao njegove muzičke ambicije.

Javlja se na jedan muzički konkurs, gde ostavlja odličan utisak, i od tada kreće bleštavi put legende. 

Tokom svoje karijere, snimio je materijal za petnaest studijskih albuma, koji su  prodati širom sveta u milionskim tiražima.

Godine 1986. godine njegovo ime je uključeno u Rokenrol kuću slavnih. O njemu je snimljen i film 2000. godine, a o njegovom životu napisana je i knjiga.