Rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu.

U karijeri dugoj pola veka, Arnerić je ostvarila upamćene uloge u filmovima Višnja na Tašmajdanu, Užička republika, Sutjeska, seriji Valter brani Sarajevo, Varljivo leto ’68 i drugim. Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima.

Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka, glumica je i devedesetih doživela veliku slavu – zahvaljujući blokbasteru Tri karte za Holivud i televizijskoj seriji Policajac sa Petlovog brda.

Neda Arnerić je često na listi proslavljenih glumačkih zvezda Jugoslavije koje nikada nisu nagrađene najprestižnijim, prvenstveno pozorišnim, nagradama za životno delo – Dobričinim prstenom i Velikom Žankom.

Glumica je dobitnica nagrade Pavle Vuisić za životno delo, koja se dodeljuje glumcu “kao priznanje za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu”.

Takođe, dobitnica je dve Arene na Filmskom festivalu u Puli – zlatne za film Haloa – praznik kurvi i srebrne za ulogu u drami Ispravi se, Delfina.

Vukosavljević uputio saučešće: Srpska kultura izgubila svog dragocenog predstavnika

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević večeras je povodom smrti glumice Nede Arnerić uputio saučešće porodici, prijateljima, kolegama i svim njenim poštovaocima.

“Srpska kultura smrću Nede Arnerić izgubila je svog dragocenog predstavnika”, naveo je Vukosavljević, a prenosi pres služba ministarstva. 

Nesuđena balerina, diplomirana istoričarka umetnosti, Neda Arnerić se opredelila za film i pozorište donoseći srpskoj i jugoslovenskoj sceni umetnicu koja je više od pola veka plenila šarmom i snažnim glumačkim darom, istakao je ministar. 

Kako je dodao, talentima, gracioznošću i eteričnom lepotom od prvih kadrova osvajala je srca domaće i inostrane publike. 

Ističe da je nagrađivana i poštovana, i da je ostvarila sve što jedna glumica može da poželi. 

Podsetio je da je sa samo 13 godina, glumila u svom prvom filmu ‘San’ i taj naslov je obeležio čitav njen život u kome je srećna i uspešna živela svoj glumački i umetnički san.

“Njena tanana emotivnost bila joj je ponekad prepreka u suočavanju sa grubostima svakodnevice, ali je i s tom osobenošću stajala rame uz rame sa najvećim zvezdama našeg glumišta. Našu nezaboravnu Višnju sretaćemo i dalje na Tašmajdanima svojih snova”, naveo je Vukosavljević.