Danima različiti sajtovi koji mere stepen zagađenosti, ukazuju da je vazduh u Srbiji loš. Potvrde o tome, stižu i iz Agencije za zaštitu životne sredine, gde kažu da je u devet gradova izmerena visoka zagađenost.

Iz Ministarstva zdavlja i Instituta zа јаvnо zdrаvljе “Batut”, pak, upozoravaju – zbog zagađenja ne treba paničiti. Uprkost tome, preporučuju da boravak napolju treba ograničiti.

Nakon zabrinjavajućih podataka, predsednica Vlade Ana Brnabić održala je hitan sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija.

“Dogovoren je da će Vlada napraviti jedno radno telo koje će se u narednim danima dodatno baviti ovom temom i koje će na najbolji mogući način koordinirati sve ono što se radi između različitih ministarstava. Dve stvari – prvo nema mesta za paniku. Zagađenje, to je rekla i Agencija za zaštitu životne sredine, nije značajno veće nego što je zimskim mesecima svih prethodnih godina – postoji nešto veće zagađenje zbog vremenskih prilika”, izjavila je Brnabić.

Nakon skoro sedam dana, otkako se u javnosti upozorava na nezdrav vazduh, reagovao je i predsednik Srbije. Na zagađenost, kaže, utiče i to što je porastao standard građana, pa je više automobila. Za premijerku je jutros, pre sastanka koji zakazala, imao i jedno pitanje.