Unatoč blokadi budžeta, penzije nisu zakasnile. Po novom zakonu o PIO-u, isplate se vrše preko trezora, ne iz budžeta, do petog u mjesecu.

Za razliku od penzija, invalidine nisu isplaćene. Više od 9.700 civilnih žrtava rata prima određenu naknadu u vidu porodične ili lične invalidnine, ili pak ortopedskog dodatka. Veliki dio živi isključivo od invalidnine.

Preko 158.000 osoba direktno je ugroženo u Federaciji BiH jer budžet nije usvojen u Domu naroda Federalnog Parlamenta. 6.800 budžetskih korisnika, 90.000 ratnih invalida, 7.000 dobitnika ratnih priznanja, 20.000 neratnih invalida 34.000 vojnih penzionera, i sve to bez grantova, tranši, posrednih korisnika budžeta. Procedura je poznata, ukoliko bude volje.

Zlatko Hurtić, ekonomski analitičar, ne dvoji kako iza svega stoji politika u kojoj nema mjesta za interese građana

Kub Bošnjaka u Domu naroda FBiH zatražio je od predsjedavajuće doma Lidije Bradare da sazove sjednicu kako bi se donijela odluka o budžetu. Dali su rok od 15 dana koji ističe u ponedjeljak. Ukoliko se ne odazove pozivu, a CIK u međuvremenu ne završi popunu Doma novim delegatima, sjednicu bi mogao sazvati zamjenik predsjedavajuće Jasenko Tufekčić

Predsjedavajuća doma ranije je potvrdila stav OHR-a, stari saziv nije legitiman i kao takav ne može donijeti odluku. No ono što joj nije bilo sporno, da je taj isti Dom u starom sazivu sve do blokade budžeta redovno primao platu, a da delegati ništa nisu radili.

U Klubu srpskog naroda kažu da su spremni glasati, ali ne za budžet, već za Odluku o privremenom finansiranju.

Do sada je Centralna izborna komisija BiH utvrdila rezultate te dodjelila mandate delegatima iz Posavskog, Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zapadnohercegovačkog i Kantona Sarajevo. Delegati su danas izabrani i u Skupštini Srednjobosanskog i Bosansko-podrinjskog kantona, a posredni izbori sutra bi trebali biti okončani i u Hercegovačko-neretvanskog kantonu, izbor delegata iz Zeničko-dobojskog očekuje se u četvrtak.

U toku su pregovori za sazivanje sjednice Skupštine Kantona 10. Nakon toga uslijediće drugi krug izbora jer pojedini kantoni nisu uspjeli popuniti propisanu kvotu Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih.