screenshot: N1

Zaposleni, uglavnom žene, stale su na ulaz u Stari dvor i nisu dozvoljavali predstavnicima SzS da uđu u zgradu.

Nakon okupljanja ispred Starog dvora, pristalice SzS otišli su do Trga Republike da bi, kako su rekli, skinuli zaštitnu ogradu i odneli je ispred zgrade REM-a.

Ogradu kod Palate Albanija, koja je srečavala saobraćaj u Kolarčevoj ulici, uklonili su predstavnici tog saveza Boško Obradović, Nikola Jovanović, Marko Bastać i Janko Veselinović.

Policijski automobil koji je bio parkiran neposredno pored ograde se udaljio kada se kolona demonstranata približila.

Kolona se trenutno kreće prema Trgu Republike.

“Živi zid” ispred Skupštine Beograda

Ispred zgrade gradske skupštine ranije danas stvorila se gužva i pometnja, kada su predstavnici SzS hteli da uđu u zgradu gradske skupštine. Policije nije bilo.

Zaposlene u gradskoj upravi stale su na vrata i nisu dozvolile predstavnicima opozicije da uđu u Skupštinu grada.

Jednoj ženi, zaposlenoj u gradskoj upravi, je pozlilo, a još jedna je odvezena kolima Hitne pomoći.

Boško Obradović, Borko Stefanović i Nikola Jovanović došli su ispred ulaza, zajedno sa većim brojem simpatizera, a prema izveštajima reportera, na vratima gradske uprave pojavili su se članovi Gradskog veća koji su se raspravljali s njima.

Predstavnici opozicije uzvikivali su “Vesiću, lopove” i “Barbara, javi se…”, a kako su rekli, očekivali su da im se obrati gradonačelnik Beograda. Oni su optužili gradske vlasti da su namerno na ulaz u Skupštinu postavili samo žene. Okupljene žene iz gradske uprave uzvikivale su “Stop nasilju” i “Sram vas bilo”.

Predsednik Opštine Stari grad Marko Bastać rekao je da su se oni okupili da bi videli gradonačelnika Beograda. On je rekao i da će  zamenik gradonačelnika Goran Vesić doći da im se obrati, ali se to nije dogodilo.

Bastać: Obustava štetnih projekata i Vesićeva smena

Bastać je u izjavi za TV N1 rekao da su oni došli da predaju dva zahteva gradonačelniku – da se obustave svi štetni projekti u gradu dok se o njima ne izjasne građani na referendumu, kao i da Radojičić hitno smeni “večitog gradonačelnika” Gorana Vesića.

“Pokušali smo da predamo naše zahteve u nadi da će ih ‘Fikus 2.0’ prihvatiti, ali su oni poslali žene na nas, da nas spreče da uđemo u zgradu”, kazao je Bastać.

On je rekao i da oni svoj dolazak nisu najavili, ali da kao gradski odbornici “imaju puno pravo da u bilo kom trenutku dođu u skupštinu i razgovaraju s gradonačelnikom”.

“Mi sad ovde stojimo, ne izazivamo nikakav haos, nismo pokušali da uđemo nasilno u zgradu, samo želimo da vidimo da li je ‘Fikus 2.0’ tu ili ga je kidnapovao ‘večiti zamenik gradonačelnika'”, kazao je Bastać.

Jovanović: Došli smo da vidimo da li gradonačelnik postoji

Nikola Jovanović iz Narodne stranke kazao je da su došli ispred Skupštine Beaograda da vuide ” da li gradonačelnik postoji”.

“Statut grada jasno kaže da gradonačelnik ima zamenika samo u slučaju njegove odsutnosti ili sprečenosti da radi. Ja sam lično hteo da vidim da li on postoji, da li ga ima, da li je trajno odsutan ili ucenjen…Dobio sam najpre informaciju da će Radojičić razgovarati s nama, ali sam u tom momentu video Vesića kako naređuje da zaposleni stanu na izlaz iz zgrade…on se sakrio iza pripadnica nežnijeg pola”, kazao je Jovanović.

Vesić je, kako kaže, izbegao da se obrati poslanicima, a očigledno je, dodao je, sprečio i gradonačelnika da uradi obećano.

Stefanović: Nije bilo nikakvog nasilja

Jedan od lidera Saveza za Srbiju i odbornik u Skupštini grada Borko Stefanović izjavio je da nije bilo nikakvog nasilja ispred Gradske kuće, gde su došli da traže sastanak sa gradonačelnikom Zoranom Radojičićem i smenu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

“Sve vreme smo bili potpuno mirni ispred Gradske kuće i nikakvog nasilja nije bilo”, napisao je Stefanović na društvenoj mreži Tviter.

On je naveo i da nisu pokušali na silu da udju već da su predali zahteve i “zvali gradonačelnika”.

“Sa druge strane su instruirane pripadnice SNS vredjale, udarale i lažno padale u nesvest, iako ih niko nije pipnuo”, napisao je Stefanović.