foto: RTRS

“Predsjedništvo je održalo telefonsku sjednicu i uradilo svoju obavezu u vezi sa tim. Početkom aprila u Beogradu će biti potpisan sporazum koji će donijeti pojeftinjenje cijene rominga u zemljama Balkana za skoro 80 odsto”, istakao je Dodik.

On je rekao da je ovo učinjeno u rokovima i zahvalio ostalim članovima Predsjedništva što su bili veoma aktivni u kreiranju i donošenju ove odluke.

“Svi su podržali ovu odluku. Važno je što će građani BiH, bez obzira od kojeg operatera koriste usluge, imati smanjeni roming za 80 odsto sa zemljama Balkana jer to sigurno donosi određenu korist budžetima mnogih naših ljudi”, naglasio je Dodik.

On je rekao da je ovo pokazalo da BiH može da reaguje u rokovima ako ima agilan pristup pitanjima.

Dodik je naglasio da je važno da i EU, koja je učesnica i partner u ovom procesu, bude obaviještena o sposobnostima da BiH na ovim pitanjima može donijeti kvalitetne odluke.

Savjet ministara usvojio je u ponedjeljak, 11. marta, Prijedlog sporazuma o sniženju cijena rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu, te uputio ga Predsjedništvu BiH na razmatranje i odobravanje.

Ovaj sporazum bi trebalo da bude potpisan na Digitalnom samitu u Beogradu koji će biti održan 4. i 5. aprila, a njegova realizacija bi trebalo da počne 1. jula.

Cijene rominga će u prvoj fazi biti smanjene za 80 odsto, a 2021. godine će biti potpuno ukinute na teritoriji zapadnog Balkana, poslije čega će uslijediti smanjenje roming usluga sa članicama EU.