Direktor instituta dr. Zijad Bećirović je predsjedniku Vučiću predstavio djelovanje instituta u regijama Balkana i Bliskog istoka sa posebnim naglaskom na Republici Srbiji i regionalnoj saradnji. U fokusu su bili projekti, koji su povezani sa procesom približavanja Republike Srbije članstvu u EU. Međunarodni institut IFIMES namjerava u narednom periodu izdati poseban broj međunarodne naučne revije European Perspectives, koji će biti posvećen procesu pridruživanja Srbije ka članstvu u EU.

Predsjednik Republike Republike Srbije Aleksandar Vučić je predstavio prioritete Srbije na putu u EU, važnost ekonomskog razvoja Srbije i aktualna događanja u toj državi. Posebno je naglasio važnost ubrzanog napretka te države na putu u EU.

Predsjednik Vučić i direktor Bećirović na kraju razgovora su se složili, da je od posebne važnosti održati regionalnu bezbjednost, stabilnost i mir te ubrzano rješavati otvorena pitanja po principu win- win rješenja.

Direktor IFIMES-a dr. Bećirović je predsjednika Srbije Vučića pozvao, da uskoro održi predavanje na institutu, što je predsjednik Vučić sa zadovoljstvom prihvatio.