Foto: SRNA

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej doputovao je u Bosanski Petrovac u posjetu Eparhiji bihaćko-petrovačkoj, rečeno je Srni u Eparhiji.

Đakon Nemanja istakao je značaj posjete srpskog patrijarha Eparhiji bihaćko-petrovačkoj, gdje je došao treći put.

Prema njegovim riječima, patrijarhova posjeta je od velike važnosti izmučenom i prognanom narodu, ali i za druge narode koji tu žive.

Patrijarh Irinej, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve, osveštaće sutra hram Svete Trojice u Bihaću.

U Eparhiji bihaćko-petrovačkoj ističu da je osveštanje hrama Svete Trojice značajno za opstanak srpskog naroda bihaćkog kraja koji sada živi u teškim uslovima.

Osveštanje hrama i Sveta arhijerejska liturgija predviđeni su u 9.00 časova, a potom i besjede.

Osveštanju hrama trebalo bi da prisustvuju zvanice iz političkog i društvenog života Republike Srpske i BiH.

Stari hram SPC u samom jezgru Bihaća podignut je i osveštan 1898. godine, a osnivanjem Eparhije bihaćke 1923. godine postao je katedralni hram.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine i aprilske okupacije BiH od NDH, hram je do temelja srušen. Bio je to prvi porušeni hram SPC u NDH.

Poslije Drugog svjetskog rata na lokalitetu porušenog hrama podignuta je zgrada opštine, a tek 1987. godine opština Bihać je SPC dodijelila novu, potpuno neadekvatnu, geomehanički za gradnju nepovoljnu lokaciju, za izgradnju novoga hrama, sa namjerom da SPC odustane od izgradnje.

Trudom i zalaganjem episkopa banjalučkog Јefrema 26. juna 1987. godine osveštani su temelji novog hrama Svete Trojice.

Do 1992. godine hram je podignut do krova. Početak rata 1992. godine zaustavio je izgradnju, a od 1992. do 1995. godine oštećena je kupola hrama, kao i dijelovi betonske ploče poda hrama.

Početkom 2012. godine tadašnji episkop bihaćko-petrovački Hrizostom nastavio je izgradnju hrama.