Ninisto je u telefonskom razgovoru kazao Putinu da su ruski zahtevi s kraja 2021. godine kojima je cilj bio da se spreči širenje NATO-a, kao i agresija na Ukrajinu, upalili bezbednosni alarm u njegovoj zemlji, saopšteno je iz kabineta predsednika Finske.

Putin je obavešten o nameri Finske da zvanično zatraži prijem u NATO, a Niniste je ruskog kolegu podsetio na njihov prvi susret iz 2012. godine, kada mu je rekao da svaka nezavisna država teži da maksimalizuje svoju bezbednost.

“To se sada dešava takođe. Pridruživanjem NATO Finska ojačava svoju bezbednost i preuzima svoju odgovornost. Takođe, u budućnosti, Finska želi da se na korektan i profesionalan način pozabavi pojedinačnim pitanjima koja se nameću iz činjenice da je u susedstvu sa Rusijom”, navodi se u saopštenju finsog predsedništva.

Razgovor je bio direktan i završen je bez pogoršanja odnosa. Smatrano je da je izbegavanje tenzjia važno, rekao je Niniste.

On je ponovio svoju duboku zabrinutost zbog stradanja i patnje koje je izazvao rat u Ukrajini i naglaso imerativ postizanja mira.