Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

– Video sam sina i volim ga beskrajno i neću zbog toga da vam se pravdam, ali sam ga video i bio na značajnoj udaljenosti od njega – rekao je predsednik Srbije 10. aprila, a onda je u Nišu, u sviti od desetina saradnika, novinara, delio respiratore.

Velika se tada prašina podigla oko toga, pa je predsednik pitanja oko njegove izolacije prebacio na politički teren.

– Razgovarao sam sa Goranom Stevanovićem (direktor Infektivne klinike) istog sekunda kada je moj sin primljen, govorio o svim kontaktima. I ako mogu samo da vas zamolim da me pustite, a rekoh vam – reč neću reći dok, nadam se, Danilo to ne pobedi, i neću vas time zamarati, i niko u mom radu to neće primetiti ni osetiti – samo me pustite da sam brinem svoje brige. Onih koji brinu lažne brige sam iskreno sit. I nemojte da brinete za mene, molim vas, jer znam da nikad niste ni brinuli. I kažite ljudima da to nije od brige, nego od želje da politički budem izolovan kako bi korona uspela da pobedi. Korona u Srbiji nikoga neće da pobedi, čak ni mene – objašnjenje je koje je naciji uputio Vučić.

Ipak, Aleksandar Vučić je gostujući na RTS 29. aprila, izjavio da je, ipak bio u bliskom kontaktu, a ne na “značajnoj udaljenosti” kako je to naveo prvi put.

– I one noći kada sam sina vodio u bolnicu, rukavice, maske… U to vreme kada on ima temperaturu, saturaciju sniženu i nešto visok pritisak, pa sam baš bio uplašen, onda shvatite samo da… Poželeo sam da mene nema, ili da odem tamo, samo da sa njim bude sve u redu – rekao je predsednik Srbije.

Predrag Kon, Foto: Beta
Predrag Kon, Foto: Beta

Doktor Predrag Kon je, na tadašnje pitanje novinara da li je predsednikovo ponašanje u skladu sa njihovim preporukama, rekao: “Jasno je šta mi savetujemo sve vreme. U ovoj konkretnoj situaciji, ja lično nemam informaciju da je Aleksandar Vučić bio u bilo kakvom rizičnom kontaktu, nalazi se u istoj situaciji kao i svi ostali. Šta ja o tome mislim zadržaću za sebe, pošto postoji politizacija pitanja, pokušavam da se izvučem, ne zato što se plašim, već što mislim da je jako važno da se uzajamno slušamo sa aspekta sprečavanja širenja virusa i suzbijanja pandemije”.

To je tada delovalo kao dosta neodređeno i nepotpuno objašnjenje, a sada se možda i nazire odgovor zbog čega.