Nakon što je lider stranke i predsjednički kandidat Vukota Govedarica za naredne izbore ciljano marginalizovao bivšeg lidera SDS-a Mladena Bosića, dajući prednost na predstojećim izborima gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću, nesloga unutar SDS- a izmedju Bosićeve i Govedaricine struje tajno bukti. Bosić mu to neće oprostiti poruka je koju je na znanje poodavno dobio Govedarica i koja mu ne da mira.

Vukota Govedarica će igrati samo jedno ljeto, do 8. oktobra. Posle toga neće biti niko i ništa jer će ,odmah nakon poraza za predsjedničkog kandidata u Republici Srpskoj biti smjenjen i ostati samo običan član SDS- a, poručila je grupa oko Mladena Bosića vodećim SDS- ovcima ali i Vukoti Govedarici direktno. Bosićeva struja kao najozbiljnijeg kandidata za Govedaricinog naslednika predložiće Radu Savića, načelnika opštine Lopare iako se, kao mogući Govedaricin naslednik pominjao i Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Medjutim Bosićeva dominantna struja unutar SDS- a smatra da je Mićić više okrenut biznisu i da je kao jedan od najbogatiji političara u Republici Srpskoj u javnosti već percipiran kao političar koga više interesuju pare od opšteg dobra gradjana. Zato prednost dobija mladji Rado Savić. Mićić od toga i ne pravi dramu jer mu je Govedarica, u slučaju pobjede “Saveza za pobjedu” na izborima obećao premijersku funkciju.

Predstavnici američke administracije u Sarajevu su pored zavidnih novčanih sredstava političkim strankama okupljenim oko “Saveza za pobjedu” kao i organizatorima protesta    “Pravda za Davida” koji poseban scenario pripremaju neposredno pred održavanje opštih izbora, vršili i direktan uticaj u pogledu kreiranja izborne liste unutar SDS-a, prije svega preko poslanice u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandre Pandurević.

Tako je SDS-u sugerisano da se na njihovoj izbornoj listi ne smije naći Dragomir Vasić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske jer je osumnjičen od Tužilaštva BiH u toku 2014. godine za navodno izvršenje zločina u Srebrenici.

Kolika nesigurnost vlada u redovima najjače opozicione partije u Republici Srpskoj govori i podatak da se u okviru njihove stranke razmatra mogućnost donošenja i odluke da svaki budući poslanik SDS-a, bilo da je riječ o Narodnoj skupštini Republike Srpske ili Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, mora da ovjeri izjavu kod notara, kojom bi se obavezao da bi 150 hiljada KM bio dužan da uplati stranci, ukoliko nakon izbora napusti stranku ili predje u neku drugu političku partiju, s obzirom da po važećim zakonskim rješenjima u takvoj situaciji poslanički mandat odnosi sa sobom.

I tu je došlo do nesloge unutar SDS-a jer pojedini funkcioneri bliski Bosiću taj prijedlog smatraju za Govedaricinu glupost , jer bi usvajanjem tog prijedloga ova stranka unaprijed odredila cijenu svoga poslanika i time faktički transparetno uputila poziv drugim političkim opcijama da potplate njihove članove.

Niko još ne zna u kakvom će formatu Srpska demokratska stranka dočekati same izbore i ko za koga igra.No većina se unutar stranke slaže da je izbor Govedarice za lidera SDS-a i kandidatura za predsjednika Republike Srpske avanturizam najveće opozicione stranke u kojoj sve bukti.