Foto: SRNA

Kusturica će na predavanju u Andrićgradu sumirati sve ono do čega je dovela ovogodišnja Nobelova nagrada, koja je dodijeljena Handkeu, ali će i locirati mjesto na kojem se Handke i Kosovo i Metohija razilaze sa svijetom.

“Kao jedan od najuglednijih svjetskih reditelja, čovjek velikog književnog dara, tvorac dva grada, Kusturica je prava osoba koja kombinujući sva svoja znanja može da napravi paralelu između nekadašnjeg, današnjeg i budućeg”, navedeno je u najavi događaja.

Predavanje će početi u 19.00 časova.

Proslavljeni srpski i svjetski reditelj i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Emir Kusturica sastao se 21. oktobra u Parizu sa Handkeom i tom prilikom mu rekao da su on i njegovo cjelokupno književno stvaralaštvo zaslužili Nobelovu nagradu i da je ovo značajno priznanje stiglo u prave ruke.

Kusturica je poslije tog susreta izjavio Srni da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke na večeri koju je imao sa njim u Parizu, između ostalog, izrazio zahvalnost srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na čestitki koju mu je među prvima uputio povodom dobijanja ovog značajnog priznanja.

“Za vrijeme susreta u Parizu sa mojim velikim prijateljem Handkeom, on me zamolio da prenesem zahvalnost Dodiku na čestitki povodom dobijanja Nobelove nagrade i da mu prenesem njegove pozdrave. Handke je istakao da veoma cijeni i poštuje rad Milorada Dodika”, rekao je Kusturica.