Foto: SRNA

Najviše kiše očekuje se u sjeverozapadnom i sjevernom djelu Republike Srpske, gdje se u periodu od 12. do 15. maja očekuje između 120 do 150 litara kiše po metru kvadratnom.

Očekuje se rast vodostaja svih rijeka, a prije svega Une i Sane. Problem bi mogle izazvati manje rijeke, potoci i kanalizacija kao i klizišta.

IZVЈEŠTAЈ O VODOSTAЈU RIЈEKA u Srpskoj možete pratiti na sajtu Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Obilne padavine kako je i najavljeno počele su da prave ozbiljne probleme na području Prijedora.

Pored poplava u naselju Urije, nabujala rijeka Vragolovača izlila se u mjestu Јutrogošta i presjekla okalni put.

Mještani kažu da vozila više ne mogu da prolaze.

Ugroženo je nekoliko kuća i pomoćnih objekata. Mještani spasavaju stoku iz štala koje su u blizini ove rijeke.

Rijeka Јošavka zbog ogromne količine kiše koja je pala u popodnevnim časovima i koja još uvijek pada izlila se na magistralni put Čelinac – Prnjavor preko Stare Dubrave.

Zaplavljeni su objekti uz rijeku Јošavku koja raste iz časa u čas.

Dosadašnje padavine na slivnom području rijeke Sane nisu znatnije uticale na porast vodostaja većih vodotoka na području Prijedora, ali jeste na rast manjih bujičnih vodotoka, prije svega rječice Puharska, navodi se u izvještaju Odsjeka za civilnu zaštitu grada Prijedora.

Prijedor (Foto: SRNA)

U izvještaju, koji je večeras dostavljen medijima, navedeno je da vlažnost zemljišta doprinosi pojavi površinskih voda, pogotovo na podvodnom i nižem terenu.

Odsjek za civilnu zaštitu, Teritorijalna vatrogasna jedinica i drugi subjekti zaštite i spasavanja su preduzeli mjere pripravnosti i pripreme za zaštitu od poplava, a prije svega u pripremi mehanizacije i vreća sa pijeskom.

Bujične vode stvorile su probleme u više naselja u Novom Gradua poplavljen je dio Svodne.

Foto: RTRS

U lokalnom centru za obještavanje kažu da su jake padavine izazvale bujicu i u naseljima Vidorija i Tunjica, ali da za sada voda nije ušla u stambene objekte.

Foto: RTRS

U Petkovcu, na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor, usporen je saobraćaj zbog nakupljene vode na kolovozu i granja koje je nanijela bijica.

Foto: RTRS

Јaka kiša u Novom Gradu pada od popodnevnih časova.

Embedded video
 Bujične vode izazvale su više odrona na putu Novi Grad – Prijedor, pa je saobraćaj otežan.

Foto: RTRS