Posle dve godine pauze, na sceni Mećavnika održaće se pozorišni dan pod nazivom “Kustendorf predstave” kao svojevrsna skraćena verzija festivala Pozorišni Kustendorf čiji je osnivač reditelj Emir Kusturica.

Reditelj Milan Nešković koji je i selektor Pozorišnog Kustendorfa od samog početka, rekao je da je najbitnije da se tradicija nastavlja, i da posle dve godine Mećavnik nastavlja svoju umetničku misiju, makar na jedan dan, ali sa dve izuzetne predstave i radionicom posvećenoj studentima glume i režije kojih će ove godine biti preko 50.

Od 17 časova, biće odigrana nagrađivana predstava „Vrpca“. Komad je kompletno autorsko delo Aleksandre Arizanović koji ona izvodi zajedno sa svojom majkom Jelicom Arizanović. „Vrpca“ na jedinstven način povezuje tekst i izvođenje, telesnim prikazom svake izgovorene reči i rediteljskim postupkom koji čini jednu organsku celinu vrhunskog pozorišnog događaja.

Foto: Promo

Predstava je do sada dobila više priznanja, među kojima su Gran Pri „BAŠTeAtra“ i Festivala scenskog pokreta i koreodrame (Kosovska Mitrovica), zatim specijalna nagrada UBUS-a ((Udruženje baletskih umetnika Srbije) za inovativni pristup u savremenom plesnom teatru i dr.

U okviru revijalnog programa, gostovaće predstava reditelja Milana Neškovića „Kus petlić“ u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica. „Kus petlić“ trijumfovao je na brojnim festivalima osvojivši više od 20 najprestižnijih nagrada među kojima su nagrade Sterijinog pozorja, Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, Međunarodnog festivala 46. Dani satire Fadila Hadžića u Zagrebu i mn. dr.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Uobičajeno Popovićevo poigravanje žanrovima unutar farsičnog okvira i ovde je prisutno, a Nešković ga suptilno vodi i varira, omogućivši likovima da prodišu kao živi ljudi, kroz prepoznatljive ljudske osobine i bez oklopa ironijske distance. Ostajući smešno-tužni, na topli čehovljevski način. Ovaj spoj pisca i rediteljskog čitanja glumci su prigrlili, ostvarivši likove koje će gledalac danima nositi sa sobom“, jedna je od kritika u domaćim medijima.

Pozorišnom danu na Mećavniku, prisustvovaće studenti dramske umetnosti iz Srbije za koje će biti održana i radionica sa Aleksandrom Arizanović na temu „Eklektično autorsko pozorište“ koju će moderirati Milan Nešković.