Foto: RTRS

Dodik je za portal Srba iz Makedonije “srbi.mk” rekao da je ova deklaracija, usvojena prošlog vikenda na Kongresu SDA, modifikovana verzija Islamske deklaracije Alije Izetbegovića prilagođena današnjih političkim uslovima.

On je ponovio da realizacijom ovog programa Bošnjaci žele da uspostave dominaciju u celoj BiH, formiraju republiku i na taj način eliminišu ustavni princip na kojem se temelji današnja BiH – dva entiteta i tri naroda.

“Nama su jasno poslali poruku da mi nismo dobrodošli u BiH ali u takvoj, njihovoj BiH ni mi nećemo da budemo”, rekao je Dodik.

Dodik, koji je i lider SNSD, poručio je da će kao odgovorna politička stranka pokušavati da sačuvaju mir i održivost postojećih međunarodnih dogovora.

“Ali, ako muslimanske stranke pokušaju da ovu deklaraciju sprovedu u praksi, naš odgovor će biti aktivacija i afirmacija prava na samoopredjeljenje Republike Srpske. Međunarodni pakt o ljudskim pravima i slobodama sastavni je dio ustava BiH i u njemu stoji da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje”, istakao je Dodik.

Govoreći o jedinstvu Srba u regionu, Dodik, koji je zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kreator nacionalnog, političkog i zajedničkog djelovanja svih relevantnih političkih snaga Srba u regionu, kaže da je mnogo energije uloženo da se uspostavi zajednička politika.

On je naveo da je iz Makedonije uključena Demokratska partija Srba u Makedoniji, te istakao saradnju koju ima sa liderom srpskog naroda u Makedoniji Ivanom Stoilkovićem i izrazio nadu da će se još intenzivnije nastaviti u narednom periodu.

“Iskreno se nadam skorašnjem povratku na vlast Demokratske partije Srba kako bi mogli da ostvarimo sve naše obećane projekte i da u realizaciji takvih projekata uključimo i Srbiju koja izuzetno pomaže našem narodu ovde u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.