Dodik je istakao da na nivou BiH zastupa interese Republike Srpske, u kojoj je i biran.

“Osnov za kreiranje politika Republike Srpske na nivou BiH treba tražiti u Srpskoj, jer naši interesi moraju biti zastupljeni, a Republika Srpska vidljiva”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon stastanka sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović.

On je ocijenio da kadar koji će biti povučen nije radio dobro niti je konsultovao Republiku Srpsku ni za jedno pitanje.

“Na njihovo mjesto biće imanovani drugi ljudi. U nekim zemljama su ‘razvaljeni’ dobri odnosi koji smo imali, a među njima je Izrael. Bila je politički negativna konotacija bilo kakve pozicije Srpske u ovoj važnoj zemlji. Došlo je vrijeme da mi kažemo šta mislimo o tim politikama i to ćemo i pokazati na sjednici Predsjedništva BiH naredne sedmice”, poručio je Dodik.

On je naglasio da je u Republici Srpskoj neophodna koordinacija i usaglašavanje stavova koji će biti zastupani u zajedničkim institucijama BiH.

“Ustav BiH govori da je BiH sastavljena od dva entiteta iz čega proizilazi moja ustavna, zakonska i politička obaveza da osnovu za kreiranje stavova i politika koje se vode na nivou BH treba tražiti u institucijama Srpske, što ću predano činiti na svakom značajnom pitanju za nas”, dodao je Dodik.

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH nadležno za spoljnu politiku BiH.

“Spreman sam da uvažim prijedloge o spoljnoj politici koji dolaze iz Republike Srpske. Ranije nije bilo moguće koordinisati sa srpskim prdstavnicima u zajedničkim institucijama, jer su bili izgubljeni za interese Srpske i to će biti promijenjeno. Moj primarni stav biće onaj iz Republike Srpske”, kaže Dodik.

On je napomenuo da mu je drago što će biti održan sastanak srpskih funkcionera o NATO savezu, koji će sazvati predsjednik Republike Srpske, a na kome će biti potvrđena odanost rezoluciji Narodne skupštine Srpske o vojnoj neutralnosti.

“Naša pozicija je neutralnost i to ima da se poštuje. Priča da je nešto u vezi sa NATO završeno, pala je juče u vodu, jer ste vidjeli da generalni sekretar ove organizacije kaže čekamo odluke BiH. Legitimno je da Srpska ima svoj stav koji je poznat. Razumijem da to nije u interesu političkih predstavnika druga dva naroda, što poštujem”, dodao je Dodik i podsjetio da je NATO pokazao negativan odnos prema Srbima.

On kaže da Srpska ima autentičan politički stav o NATO i nije motivisan nikakvim koordinacijama na bilo kom nivou, te da je važno da su svi u Srpskoj sagalasni o ovome.

“Vrijeme nametanja je prošlo, a vrijeme za dogovor je nastupilo. Ako neko želi da se dogovaramo može. Spremna je Republika Srpska. Naša argumentacija u vezi sa NATO savezom je veoma jasna, a za BiH je najbolje da vodi politiku neutralnosti, što je odgovoran pristup”, rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovio je da Republika Srpska ne traži ništa više od onoga što je zagarantovano Ustavom.

“Prakse koje su nametali visoki predstavnici, a vidjeli ste juče i Valentina Incka koji je rekao da je prošlo vrijeme nametanja, ostavile su mnogo nakaradnih rješenja u BiH koja moraju ponovo biti razmatrana u okviru unutrašnjih političkih snaga. To je prilika za Srpsku da vrati poziciju na nivou zajedničkih institucija”, zaključio je Dodik.