Protokol potvrđuje da je kineski konzorcijum dostavio ponudu za izgradnju autoputa putem koncesije na dionici Koridora “Pet ce” kroz Republiku Srpsku od Doboja do Vukosavlja i dionici od Vukosavlja do Brčkog prema Srbiji.

Iako je riječ o neobavezujućem dokumentu, on je veoma važan, kažu u preduzeću Autoputevi, jer su njime načinjeni prvi konkretni koraci ka realizaciji ovog projekta. Nakon detaljnog pregleda dostavljene ponude, u narednih nekoliko mjeseci počeće zvanična procedura koju predviđa Zakon o koncesijama Republike Srpske.

“Tokom zime mogli bismo stvoriti uslove da na proljeće potpišemo koncesioni ugovor, što znači da bismo mogli ući u eksproprijaciju, a kineski partner u razradu projektne dokumentacije”, rekao je Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske.

“Naša korporacija će učiniti maksimalne napore da što prije realizuje ovaj projekat i da dođemo do zvanične faze i početka realizacije”, naveo je Cui Јan, predstavnik konzorcijuma kineskih kompanija.

Potpisivanju Protokola prethodio je sastanak predsjednice Vlade Srpske, Željke Cvijanović i kineske ambasadorke u BiH Čen Bo.

Konstatovano je da je saradnja Republike Srpske sa Narodnom Republikom Kinom izuzetna, te da se kontinuirano radi na njenom proširenju na ekonomskom, kulturnom i obrazovnom planu.

Cvijanovićeva je istakla da je, na osnovu pozitivnih iskustava sa kineskim investitorima, Republika Srpska otvorila vrata kineskim partnerima i iskazala interes za nastavak uspješno započete saradnje u izgradnji putne infrastrukture, energetskom sektoru, kao i informacionim tehnologijama.