Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da Srbijagas potpisivanjem ugovora postaje većinski vlasnik akcija Gas prometa Istočno Sarajevo-Pale sa 39,14 odsto, Akcijski fond Republike Srpske imaće 26 odsto, Penzioni rezervni fond 10 odsto, Fond za restituciju pet odsto, a ostali fondovi 18,29 odsto akcija.

– Preduzeće Gas promet sada može da pravno nastupa na potpuno drugačiji način i više ga niko ne može osporoti, pa ni BH gas koji je do sada osporavao pravni status našeg preduzeća i stvarao izuzetne probleme – rekao je novinarima Đokić i podsjetio da regulisanje odnosa Srbijagasa i Gas prometa traje od 2002. godine.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska će nastaviti realizaciju projekata u oblasti gasa.

– Na posljednjoj zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije aktuelizovali smo pitanje razvoja gasne mreže i izgradnje gasne infrastrukture kroz Srpsku nakon što je deblokiran proces izgradnje gasovoda “Turski tok” – dodao je Đokić i napomenuo da je Srbijagas spreman da učestvuje u realizaciji projekata u Republici Srpskoj.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić naglasio je da su potpisivanjem ugovora riješeni imovinskopravni odnosi dva preduzeća.

– Ovo pitanje je bilo prioritet u radu resornih ministarstava. Srbija će pomagati razvoj gasnog sistema u Republici Srpskoj, jer je to preduslov za razvoj privrede. Gas postaje ključni energent za razvoj ekonomije, a zajednički moramo iskoristiti potencijale rijeke Drine i graditi hidrocentrale – rekao je Antić i dodao da će Srbija i Srpska razgovarati o svim elementima za gradnju gasne infastrukture.

Bajatović kaže da je realizacija projekata u oblasti gasa prioritet i da bi od početka gradnje za nešto više od tri godine mogao biti uspostavljen krak gasovoda od Beograda prema Srpskoj.

On je napomenuo da se o svemu razgovara i sa kompanijama iz Federacije BiH.

Draganić je izrazio zadovoljstvo što je ugovor potpisan i naveo da je Gas promet dobio mnogo vlasničkim povezivanjem sa Srbijagasom koji sada legalno ulazi na tržište Srpske i BiH.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.