Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije stigao je u Podgoricu, gde je sa premijerom Dritanom Abazovićem potpisao Temeljni ugovor.

Deo medija je ranije najavio da će potpisivanje biti 3. avgusta, ali je to tada demantovao predsednik Vlade Dritan Abazović. Juče je crnogorski ministar pravde rekao da će ugovor biti potpisan u prvoj polovini avgusta.

Istovremeno, SPC je najavila da će patrijarh Porfirije boraviti u Herceg Novom 14. i 15. avgusta, što su mnogi povezali sa potpisivanjem ugovora.

Dritan Abazović i patrijarh Porfirije Foto:BETAPHOTO/Vlada Crne Gore/Rade Koprivica

Međutim, na iznenađenje mnogih, patrijarh je danas stigao u Podgoricu, a ugovor je već potpisan.

Abazović: Čast mi je što sam potpisao ugovor

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da mu je čast i zadovoljstvo što je današnjim potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) na lep i dostojanstven način doveden do kraja proces koji je, kako je kazao, predugo trajao.

„Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim verskim zajednicama da potpuno identična prava. Srećni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprineli“, rekao je Abazović nakon potpisanog Temeljnog ugovora.

Oglasio se patrijarh Porfirije

„Danas sam u vili Gorica u Podgorici sa Predsednikom vlade Crne Gore gospodinom dr Dritanom Abazovićem potpisao Temeljni ugovor između Srpske Pravoslavne Crkve i Vlade Crne Gore. Ugovor je potpisan u prisustvu članova Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija, Preosvećene Gospode Episkopa sremskog Vasilija, zvorničko-tuzlanskog Fotija i Episkopa koji imaju kanonsku jurisdikciju na teritoriji Crne Gore mileševskog Atanasija, budimljansko-nikšićkog Metodija i zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, kao i sekretara Svetog Arhijerejskog Sinoda Arhimandrita Nektarija. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i članovi Vlade Crne Gore. Slava Bogu!“, napisao je patrijarh na svom Instagram profilu.

Đukanović: Rušimo Vladu

Demokratska partija socijalista (DPS), čiji je lider crnogorski predsednik Milo Đukanović, pokrenuće danas inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore.

Iz te partije su na svom Tviter nalogu naveli da je inicijativa otvorena za sve one koji takođe smatraju da se Vlada neodgovorno odnosi prema nacionalnim interesima Crne Gore.

„Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore biće suspendovan odmah nakon izbora nove Vlade“, istakli su oni.

SD: Vlada mora pasti

Suverenistički blok se najzad mora konsolidovati i omogućiti vraćanje na evropski kolosjek, saopštili su iz Socijaldemokrata (SD) nakon potpisivanja Temeljnog ugovora između Vlade i Srpske pravoslavne crkve.

Iz te stranke ističu da Vlada mora pasti.

Protesti ispred Vile Gorica

Nekoliko desetina građana okupilo se u blizini Vile Gorica zbog potpisivanja temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC), a policija je blokirala prilaz Vili.

Foto: Nikola Dragaš/Vijesti.me

Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković rekao je novinarima ispred Vile Gorica da je Abazović danas pokazao da vodi netransparentnu politiku i da prema građanima postupa na podmukao način.

“Ovo je na štetu svih u Crnoj Gori. Ovo je jasan signal svima da je vreme da se stvara široki demokratski front”, rekao je on.