Kako se navodi u tekstu Sporazuma potpisanom na Hebrejskom univerzitetu, saradnja će se odvijati na polju razmjene akademskog osoblja i studenata, u zajedničkim istraživačkim projektima, zajedničkoj organizaciji konferencija, te razmjeni istraživačkih materijala.

Sporazum je potpisan na petogodišnjem nivou, navodi se u saopštenju.

Ispred Univerziteta u Banjaluci njegovom potpisivanju prisustvovali su prorektor za materijalne i ljudske resurse profesor doktor Dalibor Kesić i direktor Konfucijevog instituta docent doktor Ljiljana Stević.

Ova posjeta delegacije Univerziteta u Banjaluci Izraelu i potpisivanje Sporazuma realizovani su zahvaljujući zalaganjima ambasadora BiH u Izraelu Duška Kovačevića, navodi se u saopštenju.

Hebrejski univerzitet u Јerusalimu druga je najstarija javna visokoškolska ustanova u Izraelu.

Univerzitet osnovan 1918. počeo je sa radom 1925. godine, a danas na ovom univerzitetu, koji ima šest kampusa, sedam fakulteta i 14 škola, studira 25.000 studenata.

Na Hebrejskom univerzitetu postoji preko 200 smjerova i programa, te preko 5.000 kurseva.

Kada je riječ o inovacijama, ova visokoškolska ustanova ima 9.826 patenata, te 2.753 pronalaska (150 godišnje).

Univerzitet ima 208 programa razmjene studenata sa 95 akademskih institucija iz 24 zemlje, te 320 akademskih sporazuma o saradnji sa institucijama iz 44 zemlje svijeta, a alumnisti ovog univerziteta dobitnici su prestižnih svjetskih nagrada.