Sporazum su potpisali gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, dekan Elektrotehničkog fakulteta Branko Blanuša i generalni menadžer kompanije “Lanako” Nebojša Ninić.

Ninić je rekao da, s obzirom na to da kompanija “Lanako” ima najveće ljudske resurse u oblasti informatike u BiH sa 320 zaposlenih, mogu znatno doprinijeti razvoju Elektrotehničkog fakulteta.

On je naveo da svršenim studentima Elektrotehničkog fakulteta treba oko tri godine da postanu produktivni na radnom mjestu, zbog čega je potrebna kvalitetnija praksa tokom studiranja.

“Veliki problem je nedostatak kvalitetnog kadra. Ova saradnja će sigurno pobošljati kvalitet studija i praktične nastave. Studenti će biti u prilici da rade na najnovijim tehnologijama, jer smo napravili prvu pametnu zgradu u BiH sa najvećim resurima za obradu podataka, koje ćemo besplatno dati za realizaciju pilot projekata Banjaluci”, pojasnio je Ninić.

On vjeruje da će potpisnici Sporazuma već iduće godine realizovati nekoliko zajedničkih projekata koji će Banjaluku polako transformisati u “pametan grad”.

Blanuša je rekao da se Sporazumom formalizuje i proširuje dosadašnja dobra saradnja ovog fakulteta, Banjaluke i “Lanaka”.

“Sporazum podrazumijeva i saradnju u oblasti podrške školovanja kadra na Elektrotehničkom fakultetu, programima prekvalifikacije i dokvalifikacije, koje ćemo obavljati u saradnji sa `Lanakom` i koncipiranje zajedničkih projekata”, naveo je Blanuša.

Prema njegovim riječima, u planu je i formiranje koordinacionog tima za digitalnu transformaciju, koji će pratiti realizaciju onoga šta je predviđeno Sporazumom i koncipirati nove oblike saradnje.

Radojičić je rekao novinarima nakon potpisivanja da će biti nastavljeno i prošireno stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja, kao što su inženjeri elektrotehnike.

“Zajedno ćemo raditi na pilot projektima koji se odnose na elektoronske, moderne usluge”, naglasio je Radojičić i dodao da će Banjaluka u okviru Sporazuma od “Lanaka” dobiti na raspolaganje optičku infrastrukturu kojom kompanija raspolaže i za pilot projekte koje će raditi usluge “data centra”.

On je istakao da je jedan od ciljeva koji se definiše u strategijama razvoja “pametan grad”, koji podrazumijeva širok spektar mogućih usluga i projekata, modenizacija usluga grada i put ka elektronskim uslugama.

“Pri tome ne mislim samo na modernizaciju saobraćajnica, već na cijeli niz softverskih i mobilnih aplikacija koje su nezaobilazne kada je riječ o elektronskom praćenju parkinga, elektronskom plaćanju, praćenju stanja u saobraćaju”, naveo je Radojičić.