Foto: SRNA

Dodik i Džaferović zahvalili su na spremnosti Turske da pomogne da se ova dva grada što prije povežu izgradnjom saobraćajnice, kroz finansiranje i zainteresovanost turskih građevinskih kompanija da se uključe i brzo obave izgradnju, saopšteno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva su podsjetili Oktayja da su institucije BiH odmah, nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj, izrazile svoju punu podršku legitimno izabranim institucijama vlasti te zemlje, izražavajući istovremeno žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života.

Dodik i Džaferović zahvalili su se i za odluku Vlade Turske da odobri bescarinski uvoz 15.000 tona mesa i mesnih prerađevina iz BiH, što se tretira kao pomoć BiH nakon poplava iz 2014. godine.

Na sastanku je konstatovano da su najvažnije oblasti bilateralnih odnosa dvije zemlje pravno uređene i definisane, a da je u narednom periodu potrebno izvršiti ratifikaciju preostalih ugovora i pristupiti njihovoj punoj primjeni.

Oktay je naglasio da Turska i dalje stoji pri kvoti za uvoz mesa iz Bosne i Hercegovine, te da što prije želi da vidi ratifikaciju revidiranog Ugovora o slobodnoj trgovini između dvije zemlje, zahvaljujući kojem bi trgovinska razmjena između BiH i Turske ubrzo mogla dostići obim veći i od milijardu američkih dolara.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva Željka Komšića prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.