Foto: Michael Kappeler/Pool via Reuters

Ruska agencija Tas je imala uvid u nacrt dokumenta. Prema tom nacrtu, proces rešenja krize u Libiji biće podeljen na šest delova: primirje, embargo na oružje, politički proces, reforma sektora bezbednosti, ekonomska i finansijska reforma, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

U nacrtu se takođe poziva na nemešanje u oružani sukob u Libiji i traži od Saveta bezbednosti UN da uvede sankcije zemljama koje krše embargo na oružje.

Kako navodi ruska agencija, nakon usvajanja teksta, biće uspostavljen specijalni Međunarodni komitet za praćenje, koji će nadgledati primenu odluka sa samita u Berlinu. Italijanski premijer Đuzepe Konte poručio je da je njegova zemlja voljna da odigra ključnu ulogu u nadzoru dogovorenog primirja.

Merkel: Rat bi samo produžio patnju naroda

Govoreći na konferenciji za novinare, nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da će u Libiji delovati samo političko rešenje, a da će dalje vojno angažovanje samo produžiti patnje libijskog naroda. Merkel je rekla da diskusija u Berlinu “neće rešiti sve probleme Libije” dodajući da su današnji razgovori imali za cilj da daju novi zamah mirovnom procesu.

Od presudnog značaja je, ističe, da se embargo na oružje održi kako bi primirje pravilno funkcionisalo. Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je novinarima da su svi učesnici dogovora posvećeni da podrže primirje.

“Ne mogu dovoljno da naglasim zaključak samita da nema vojnog rešenja za konflikt u Libiji. Nadam se da će danas preuzete obaveze doprineti trajnom rešenju libijske krize”

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš

“Složili smo se o sveobuhvatnom planu. Mogu da kažem da su svi učesnici radili zaista zajednički konstruktivno. Svi se slažemo da treba da poštujemo embargo na oružje i da embargo na oružje treba da bude kontrolisan čvršće nego u prošlosti”, kazala je Merkel.

Ona je navela da će učesnici samita nastaviti da održavaju redovne sastanke kako bi osigurali da proces bude nastavljen “kako bi narod Libije dobio pravo na život u miru”.

Merkel je danas ugostila lidere 11 zemalja, ne računajući Libiju, i predstavnike UN, Evropske unije, Afričke unije i Arapske lige. Lideri dve glavne zaraćene strane u Libiji, premijer medjunarodno priznate vlade Fajez Saradž i komandant snaga koje kontrolišu istok zemlje, general Halifa Haftar, takodje su bili u Berlinu.

Upitana da li su Saradž i Haftar učestvovali u razgovorima, Merkel je rekla da su učesnici samita s njima “razgovarali odvojeno jer su razlike između njih toliko velike da trenutno ne pričaju jedan sa drugim”.

Nemačka kancelarka, koja se pre početka samita sastala sa oba libijska lidera, dodala je da su njih dvojica pristali da imenuju članove vojnog komiteta koji će ih predstavljati na razgovorima o trajnijem prekidu vatre.

Gutereš je rekao da će se taj komitet sastati “u Ženevi narednih dana”. Među učesnicima samita bili su predsednici Francuske, Rusije i Turske, Emanuel Makron, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, premijeri Velike Britanije i Italije, Boris Džonson i Đuzepe Konte, i američki državni sekretar Majk Pompeo.