Nemačka koja je bila stub stabilnosti u eri Angele Merkel ulazi u mnogo nepredvidljiviju fazu gde joj predstoje teški pregovori za formiranje buduće vlade posle parlamentarnih izbora na kojima su prema zvaničnim preliminarnim podacima sa malom prednošću pobedile socijaldemokrate.

Već od jutros rukovodstva različitih partija koje bi mogle da udju u buduću koaliciju sastaju se u Berlinu i trebalo bi da daju nagoveštaje mogućih saveza.Prema jutros objavljenim preliminarnim zvaničnim rezultatima, koji su potvrdili projekcije objavljene noćas, Socijaldemokratska partija (SPD) desnog centra i njihov vodja Olaf Šolc osvojili su 25,7 odsto glasova, neznatno ispred konzervativne unije CDU-CSU Armina Lašeta koja je zabeležila istorijski minimum sa 24,1 odsto.

Konzervativci nikad nisu imali manje od 30 odsto glasova. To je težak udarac za grupu Angele Merkel u trenutku kada ona odlazi u političku penziju.

U Nemačkoj glasači ne biraju direktno svog šefa vlade već to čine poslanici kada se formira poslanička većina u parlamentu.

Nju je posebno komplikovano formirati jer treba da okupi tri partije, što nije vidjeno od 1950-ih, zbog rascepkavanja glasova.

“Počinje partija pokera”, napisao je časopis Špigel (Der Spiegel) ukazujući da posle glasanja suštinska pitanja ostaju otvorena, kao što je ko će biti kancelar i koja koalicija će vladati zemljom u budućnosti.

Za socijaldemokrate stvari su jasne.

“Ono što je sigurno je da su brojni gradjani glasali za SPD zato što žele promenu vlade i takodje zato što hoće da se budući kancelar zove Olaf Šolc”, rekao je Šolc sinoć.

Njegov rival Armin Lašet iz desnog centra uprkos “razočaravajućem” rezultatu nije spreman da se pridruži opoziciji.

“Učinićemo sve što možemo da formiramo vladu predvodjenu unijom CDU-CSU, rekao je Lašet.

U Nemačkoj samo političke partije vode pregovore o formiranju nove vlade. Posle prethodnih izbora 2017. godine sadašnja velika koalicija je formirana tek šest meseci kasnije, dovela do političke paralize u Nemačkoj, posebno oko evropskih pitanja.

Ipak i SPD kao i unija desnog centra predvidjaju da će se zaključiti pregovori o vladi pre Božića. Pitanje je da li će uspeti.

Prema sadašnjim rezultatima više rešenja je moguće za većinu u Bundestagu.

SPD bi mogao da se poveže sa Zelenim, koji su treći na izborima sa 14,8 odsto glasova i liberalima FDP-a, desničarskom partijom koja je osvojila 11,5 odsto glasova.

Alternativni konzervativci bi mogli da vladaju sa Zelenima i FDP-om.

Prema anketi “Jugava” objavljenoj noćas većina birača je za prvu opciju, a njih 43 odsto smatra da Olaf Šolc treba da postane budući kancelar Nemačke, najveće evropske privrede.

Sve će prema tome zavisiti od dobre volje te dve male stranke, koje je danas dnevnik Bild nazvao “tvorcima kraljeva”.

Vodja FDP-a Kristijan Linder juče je ocenio da bi bilo “poželjno” da njegova stranka i ekolozi prvo razgovaraju pre nego što odluče da li će ući u savez sa konzervativcima ili sa socijaldemokratrama.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime