foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

„Zatvorimo pakao i vratimo se pravu, vratimo Kosovo pod rezoluciju Saveta bezbednosti“, rekao je Miler u intervjuu za današnje „Novosti“.

Iako je, kaže Miler, većina zemalja-članica EU, među kojima je i Nemačka, priznala nezavisnost Kosova, ono je prema Rezoluciji 1244 pokrajina sa značajnom autonomijom unutar Srbije.

Prema njegovim rečima, povratak pitanja KiM „pod kapu“ svetske organizacije jedino je ispravno i pošteno rešenje i prema UN i prema Helsinškom dokumentu.

Poslanik opozicione desničarske stranke Miler, osuđuje agresiju NATO-a na SRJ 1999. godine i ističe da bi pravo mesto Balkana u politici Berlina bilo „pošteno partnerstvo, sa šansom za razvoj balkanskih država“.

Ali, kako Miler navodi, Brisel i Berlin slepo slede američku politiku, koja, dodaje on, ide za svojim interesima.

Upitan kakvu poruku Berlin šalje kada Ramuša Haradinaja dočekuje uz najviše državne počasti, Miler kaže da Berlinu nedostaje potrebna kompetencija za slanje pravih signala.

Zbog ekonomskog razloga Miler kaže da nije za ulazak Srbije u EU, jer, kako smatra, svaka siromašnija zemlja želi da se priključi Uniji sa perspektivom da iskoristi nemačka sredstva, a snaga nemačkog poreznika je „već iscrpljena“.

„Sa političke tačke gledišta zavidim Srbiji, jer nije američka kolonija već ponosna država“, rekao je Miler.