Mišustin je dobio 383 glasa od ukupno 424. Nijedan poslanik nije glasao protiv predloga, a 41 je bio uzdržan. 

On je prethodno dobio jednoglasnu podršku vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, koja ima ubedljivu većinu u parlamentu. 

Predlog da Mišustin bude novi premijer Rusije bio je veliko iznenađenje i za domaću i za svetsku javnost. Za tu poziciju ga je preporučio njegov uspeh na čelu Savezne poreske službe Rusije.

Iako su ga podržale sve partije, Mišustin je dobio 383 glasa od 424 prisutna poslanika. U obraćanju Dumi on je rekao da će njegova vlada očuvati makroekonomsku stabilnost Rusije i ispuniti plan ekonomskog razvoja Rusije koji je još 2018. objavio predsednik Putin.

“Rad na nacionalnim projektima treba da se ubrza. Predsednik je više puta naglašavao da bi ljudi sada trebali da osete stvarne promene na bolje. Trenutno boljitak niko ne primećuje”, kazao je.

Predlog predsednika Putina za promene Ustava koje bi oslabile funkciju predsednika mnogi vide kao njegov manevar da ostane na vlasti posle isteka mandata 2024. godine, mada još nije jasno kako namerava da to ostvari, piše danas Radio slobodna Evropa.

“Cilj ovih ustavnih izmena je da se olakša dalji razvoj Rusije kao socijalne zemlje koja se temelji na zakonu, poboljšanoj efikasnosti rada institucija i jačanju uloge civilnog društva. Povećaće se i značaj parlamenta”, izjavio je Putin.

Ruski predsednik je danas naglasio da bi, i posle ustavnih promena, predsednik trebalo da zadrži moć otpuštanja zvaničnika koji ne rade dobro posao.

“Nije prvi put da ruska vlada podnosi ostavku. Predsednik je još uvek na svojoj funkciji i sve je normalno. Pod vođstvom predsednika Putina, nova vlada će raditi bolje od prethodne i razvoj Rusije će se ubrzati”, kaže Jurij, stanovnik Moskve.

Ključno pitanje, za engleski Gardijan, nije da li će Putin zadržati kontrolu nad vlašću u Rusiji, već kako planira da to uradi.

Putin je u sredu u govoru o stanju nacije najavio izmene u političkom sistemu, posle čega je premijer Dmitrij Medvedev podneo ostavku zajedno sa svojom vladom.