Kolegijum NSRS/Foto: RTRS

Sjednica, na kojoj će se obratiti predstavnik vladajuće većine u Skupštini, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici političkih partija, počeće u 11.00 časova, rekao je novinarima u Banjaluci šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić.

On je, nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma na kojoj je utvrđen prijedlog dnevnog reda i termin održavanja posebne sjednice parlamenta, rekao da je pomenuta informacija pregled kontinuiteta planiranog oduzimanja nadležnosti Srpske, izrazivši nadu da će to prepoznati svi poslanici i donijeti zajednički adekvatne zaključke u interesu Srpske.

Sazivanje posebne sjednice je u skladu sa skupštinskim Poslovnikom zatražila trećina narodnih poslanika, a SNSD je ranije dostavio parlamentu zahtjev za održavanje posebne skupštinske sjednice na kojoj bi trebalo da bude razmatrana informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske.

Predstavnici vlasti i vladajućih partija u Srpskoj ranije su isticali da će posebna sjednica parlamenta biti održana i kao odgovor na unitarističku Deklaraciju SDA, koja je donesena na kongresu te stranke u septembru.