Foto: N1

Kako za portal Nova.rs kaže Mahmut Haljimi, advokat optuženog Marka Rošića, to se navodi u spisima sa dokaznim materijalom, koje je pripremilo Specijalno tužilaštvo Kosova.

Faruk Korenica, advokat Spasojevića, kaže da su dva zaštićena svedoka rekla da su krijući se iza betonskog stuba videla Spasojevića i dva lica koja ulaze u policijsko vozilo, a za koje tužilaštvo sumnja da su ubice Ivanovića. On takođe otkriva da se u obrazloženju optužnice navodi da se sumnja da je Rade Radosavljević, nekadašnji šef pogranične policije KPS koji je u bekstvu, ubice dovezao sa Merdara u Mitrovicu. “Nema nikakve logike da ih potom moj klijent stavlja u policijsko vozilo, vozi po Mitrovici… Nema tog suda koji može da kaže – pomogli su nekom, a da se ne zna kome”, priča za Nova.rs Korenica.

Da je “pežo” zajedno sa “opel astrom” kružio oko zgrade Ivanovića i pratio ga, do sada nije pominjano u javnosti, piše portal nova.rs. Sa druge strane, zapaljena “astra” je pronađena ubrzo nakon ubistva, a kako je utvrdila srpska policija, ranije je bila u vlasništvu jednog Srbina iz Austrije, koji je odavno preminuo.

Haljimi je, kao i ostali advokati odbrane, imao uvid u kompletan materijal koji sadrži ukupno 12.500 stranica.

Njegov klijent Marko Rošić optužen je da je pomagao izvršenje krivičnog dela teškog ubistva, prateći svaki pokret Olivera Ivanovića pre ubistva, a tereti se i da je 2017. godine učestvovao u paljenju Ivanovićevog automobila.

Haljimi kaže da se svega 25 do 30 stranica odnosi na njegovog klijenta. Najjači dokaz protiv njegovog klijenta je ceduljica koja je posle ubistva pronađena u džepu ubijenog Ivanovića, a na kojoj je bio napisan broj registarske tablice Rošićevog automobila. Cedulju je našao Miroslav Ivanović, brat lidera GI SDP, koji je nakon ubistva primetio da ga vozilo sa istim registarskim brojem prati.

“Miroslav Ivanović kasnije je izjavio da rukopis kojim je ispisan broj tablice ne pripada Oliveru Ivanoviću, što bi moglo da znači da je neko pokušao da da smernice suprotno onom što se desilo. Imali smo uvid u fotografije koje su izvučene sa video zapisa, ali se on na njima ne vidi u blizini stana ili kancelarije Ivanovića. Smatram da dokaza protiv mog klijenta nema”, navodi Mahmut Haljimi.

Osim Marka Rošića, za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića optuženo je još pet osoba. Na toj listi su četvorica pripadnika Kosovske policije Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Rade Basara i Žarko Jovanović, a okrivljena je i Silvana Arsović, sekretarica pokojnog Ivanovića. Oni se terete za učešće ili organizovanje kriminalne grupe na čijem čelu su, kako se sumnja, Milan Radoičić i Zvonko Veselinović. Optužnica ne daje odgovor ko su ubice, niti ko je ubistvo naručio.