U naselju Vojkovići došlo je do odrona uz samu rijeku što ugrožava brojne objekte koji se tu nalaze.

—————

Obilne kiše izazvale su izlivanje pojedinih bujičnih vodotoka u Republici Srpskoj i klizišta, posebno na području Sarajevsko-romanijske regije i Hercegovine, a naročito je kritična situacija na rijeci Željeznici, saopšteno je danas iz Voda Srpske.

Na području opštine Istočna Ilidža proglašeno je stanje elementarne nepogode usljed poplava, potvrdio je načelnik ove lokalne zajednice Marinko Božović.Istočna Ilidža poplave, klizišta (Foto: RTRS)

Istočna Ilidža poplave, klizišta (Foto: RTRS)

Krizni štab opštine Trnovo proglasio je jutros vanrednu situaciju zbog nezapamćenih poplava koje su usljed obilnih padavina zadesile ovu opštinu, izjavio je načelnik Trnova Dragomir Gagović.

U naselju Kula u opštini Istočna Ilidža poplavljene su saobraćajnice i domaćinstva.

Nadležni su uputili apel građanima koji žive u ulicama Kasindolski bataljon i Ravnogorska da ne izlaze iz svojih kuća bez prijeke potrebe.

Takođe, apelovano je na građana da se stave u službu pomoći nadležnim organima u slučaju potrebe.

Krizni štab opštine Istočna Ilidža izdao je preporuku da se zbog poplava na području ove lokalne zajednice djeca ne šalju u vrtiće i škole.

Ekipe Vatrogasne jedinice Grada Istočnog Sarajeva pomažu u ispumpavanju vode koja je ušla u stambene i poslovne objekte, a najugroženija su naselja Donji Kotorac, Kasindo i Mladičko polje.

Poplave su zahvatile u opštinu Trnovo, gdje su poplavljena domaćinstva i saobraćajnice.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović proglasio je vanrednu situaciju na području ove opštine nakon što su se u pojedinim dijelovima više naselja rijeke izlile pa bujice ugrožavaju imovinu građana i privrednih subjekata.

U većini krajeva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija otežano zbog aktiviranja klizišta i izlivanja vode na kolovovoze, a iz Auto-moto saveza Republike Srpske izdvajaju magistrani put Sarajevo – Foča, gdje je saobraćaj potpuno obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Igmana.

Obilne padavine izazvale su brojne probleme u opštini Foča, gdje trenutno nema struje, a voda iz gradskog vodovoda nije za piće zbog zamućenja, dok se u Miljevini izlila rijeka Bistrica, rečeno je Srni u fočanskoj Civilnoj zaštiti.