Foto: N1

Naglo topljenje snega i kiša prouzrokovali su probleme u naseljima širom BiH. Na celom području Zenice građani su suočeni s brojnim problemima. Oko 40 objekata u naselju Tetovo ugroženo je poplavom koja je stvorila jezero u ovom zeničkom naselju.

Velikih problema sa izlivanjem reka i potoka ima i u drugim delovima Zenice.

Meštani Čajdraša, Jastrebca, Bistričaka, Nemile, Orahovice, Putovića susreću se sa velikim problemima, a i u gradskim delovima voda se izlila na nekoliko mesta.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović održao je vanredni sastanak Štaba civilne zaštite grada Zenica, na kojem je doneta odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta na teritoriji grada Zenica.

Poplavljen Novi Travnik

Otapanje snega i obilne padaline stvorile su velike probleme u Srednjobosanskoj županiji u kojoj su pojedina naselja ugrožena, a prometnice blokirane, potvrđeno je u županijskoj Upravi civilne zaštite.

”Situacija je dosta ozbiljna i sve ekipe civilne zaštite su na terenu, te radimo sve u skladnu s našim mogućnostima”, kazala je  Zenada Čaušević.

Usled povišenog vodostaja reka, u opštini Busovača su ugrožena naselja, među kojima su Polje, Krčevine, Kaonik, kao i vikend naselje prema Tisovcu, dok u Kaćunima, zbog vetra tokom protekle noći, ima odnesenih krovova, kao i poplavljenih kuća.

Nekoliko desetina kuća poplavljeno je u Pazariću kod Hadžića, a pripadnici Federalne uprave civilne zaštite nalaze se na terenu, javila je reporterka N1 Adisa Imamović s mjesta događaja.

Reporterka N1 javlja da je kiša prestala padati, a nabujali lokalni vodotoci pričinili su većem broju domaćinstava velike poteškoće.