U glavnom gradu Kine danas su pooštrena pravila o fizičkoj distaci i pokrenut je novi krug masovnog testiranja stanovništva u najnaseljenijim i najpogođenijim okruzima.

Žarište u Šangaju, koje se raširilo u martu, bilo je najveće u Kini od prvih mjeseci pandemije 2020. godine. Zaražene su stotine hiljada ljudi, a grad je zabranio stanovnicima da izlaze iz svojih domova, što je izazvalo nezadovoljstvo.

Peking ima desetine novih infekcija svakog dana, a talas ulazi u deseti dan. Uprkos tome, grad nije zatvoren po ugledu na Šangaj.

Od 22. aprila zabilježeno je više od 300 lokalnih slučajeva prenošenja virusa korona.

U prethodnih sedam dana, u Pekingu, gradu od 22 miliona stanovnika, izvršeno je masovno testiranje u većini od 16 gradskih okruga, suspendovani su svi zabavni događaji i zabranjeno je posjećivanje restorana.

U Šangaju šest od 16 okruga ima status nultog broja infekcija. U pet okruga biće ponovo dozvoljen rad javnog prevoza, ali stanovnici moraju da ostanu unutar svojih okruga kada odlaze u supermarkete, apoteke i bolnice, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Kina je 30. aprila zabilježila 8.256 novih lokalnih slučajeva zaraze. Peking ih je imao 59, a Šangaj 7.872. Širom zemlje od kovida 19 preminulo je ukupno 38 osoba.