Foto: SRNA

“Iskopavanje terena vrši se u blizini RTV doma prema dojavi očevidaca koji su vidjeli da je u toku rata na tom mjestu iskopana velika rupa, ali ne znaju šta se tog dana dalje dešavalo. Drugi dan vidjeli su da je dovezen zapaljeni kombi `Grasa`, nakon čega su ga kašikom bagera stukli, bacili u tu rupu i zatrpali je. Poslije toga posadili su veće bagremove”, rekao je Mandić.

On je podsjetio da je prilikom posljednje ekshumacije na ovom terenu bio postavljen luna park, tako da se nije moglo vršiti iskopavanje.

Mandić je naveo da pripadnici Civilne zaštite pregledaju teren sa detektorom za metal, te da je, prema dosadašnjim saznanjima, prijava tačna.

Nakon pregleda terena, Mandić kaže da će biti sačinjen zapisnik o tome šta je pronađeno, poslije čega bi postupajući tužilac Vesna Ilić od Suda BiH, ukoliko budu pronađeni dokazi, trebalo da zatraži nalog za ekshumaciju.

“Nadamo se da ćemo ovdje naći sve Srbe koji su nestali sa Alipašinog polja, Čengić Vile, Nedžarića i ostalih bližih lokacija sa kojih su sarajevski Srbi nestajali”, naglasio je Mandić.

Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije i dalje traga za oko 180 nestalih sarajevskih Srba.