Foto: RTRS

– Hvala vam što ste došli u Republiku Srpsku da zajedno obilježmo Dan Republike. Želimo ovaj dan da proslavimo u miru, opredijeljeni da radimo zajedno, sarađujemo i jačamo Republiku Srpsku i veze sa Srbijom, kao i da vodimo računa o našim građanima – rekla je Cvijanovićeva na svečanoj večeri u čast Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Ona je naglasila da je Republika Srpska mnogo izazova ostavila iza sebe, ali i da je mnogo njih čeka.

– Ne postoji problem koji ne možemo savladati ako nismo zajedno. Ponosna sam na Republiku Srpsku i što su naše institucije sa građanima ostvarile mnogo dobrih stvari. Važno je da se radujemo svakoj našoj novoj godini, radimo odgovorno poslove i da slavimo život – dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, slaveći život Republike Srpske šalje se poruka da se vjeruje u njenu budućnost.

Prijem u Vladi Srpske (Foto: RTRS)
Prijem u Vladi Srpske (Foto: RTRS)

– Znam da duboko vjerujemo u budućnost. Zato smo uspjeli stvoriti Republiku Srpsku, odbraniti je, izgrađivati, razvijati i moramo na ovo biti ponosni. Mnogi narodi bi poželjeli da imaju mjesto koje vole kao što mi volimo Republiku Srpsku – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je svima poželjela srećan Dan Republike, uz želju da dugo bude proslavljan.

Svečanoj večeri prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ministri u Vladi Republike Srpske i u Savjetu ministara, poslanici u Narodnoj skupštini i u parlamentu BiH, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Večeri su prisustvovali i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, predstavnici diplomatskog kora, zvanice iz javnog, društvenog i političkog života.

Dodik: Opredijeljeni za mir i stabilnost

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska stabilna, upućena ka svojoj budućnosti i opredijeljena za mir i stabilnost.

– Želimo da uvažavamo sve druge i drugačije, ali smo spremni da proslavljamo svoje praznike i datume. Svi znamo da je 9. januar nesporan i tako će biti – rekao je Dodik na svečanoj večeri u čast Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja u Banjaluci.

On je zahvalio patrijarhu Irineju za ljubav koju ima prema Republici Srpskoj.

Prijem u Vladi Srpske (Foto: RTRS)
Prijem u Vladi Srpske (Foto: RTRS)

– Malo je naroda koji imaju priliku da proslavljaju dva dana republike. Јedan je u Srbiji, a drugi u Republici Srpskoj i to treba da bude naše bogatstvo. Naš narod uvažava druge i drugačije, ali prije svega mora da vodi računa o sebi i da sa drugima živi u miru – dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je pokazala vitalnost koju ne bi mogli da izdrže veći narodi.

– Republika Srpska je nastala u vrijeme mira i bila je politička i životna volja srpskog naroda. Ovdje sam jedan od rijetkih koji je 9. januara 1992. godine digao ruku za Republiku Srpsku. To su bila teška i izazovna vremena i moramo da odamo priznanje ljudima tog vremena koji su našu republiku stvorili. Imali smo namjeru da budemo nezavisna država i zato smo glasali za njeno formiranje – naglasio je Dodik.

On je rekao da će obilježavanje 30 godina od formiranja Republike Srpske biti impozantno.

Patrijarh srpski Irinej: Srpska garant ostanka naroda

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je večeras u Banjaluci da je Republika Srpska dio srpskog naroda i garant njegovog opstanka, te da rijeka Drina nije granica, nego most između Srpske i Srbije.

– Drugačije ne može da bude, jer smo mi jedan narod, sa istim jezikom, vjerom, običajima i kulturom. Velika mi je čast i radost što sam u Republici Srpskoj – rekao je patrijarh srpski Irinej na svečanoj večeri koja je priređena njemu u čast.

Patrijarh je istakao da jedinstvo srpskog naroda u svakoj prilici mora biti jačano.

– To je uslov našeg opstanka. Republika Srpska je garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima i da je nije – pitanje bi bilo koliko bi Srba ovdje bilo – dodao je patrijarh Irinej.

Prijem u Vladi Srpske (Foto: RTRS)
Prijem u Vladi Srpske (Foto: RTRS)

On je istakao da Srpska pravoslavna crkva okuplja svoj narod i u najtežim trenucima.

– Vjera je ono što sjedinjuje naš narod. Svjedoci smo da je vjera neprolazna, a najbolji primjer jesu događaji u Crnoj Gori – kaže patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh Irinej građanima je čestitao Dan Repulike.

Svečanoj večeri prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodi, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ministri u Vladi Republike Srpske i u Savjetu ministara, poslanici u Narodnoj skupštini i u parlamentu BiH, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Večeri su prisustvovali i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, predstavnici diplomatskog kora, zvanice iz javnog, društvenog i političkog života.