Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Pompeo je prvi američki državni sekretar koji je posetio Belorusiju u poslednjih 26 godina, usred tenzija između Minska i Moskve oko isporuke energenata. Na sastanku s autoritarnim predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, Pompeo je rekao da se nada da će pomoći Belorusiji da postigne “suverenitet i nezavisnost” kojoj teži. 

“SAD žele da pomognu Belorusiji da izgradi sopstvenu suverenu državu. Naši proizvođači energije spremni su da isporuče 100 odsto nafte koja vam je potrebna, po tržišnim cenama. Mi smo najveći svetski proizvođač energije i sve što treba da uradite je da nas pozovete”, kazao je Pompeo.

Belorusija strahuje da Moskva pokušava da je potčini sebi i počela je prošlog meseca da kupuje gas od Norveške, pošto su obustavljene isporuke energenata iz Rusije.

Rusiju, glavnog beloruskog snabdevača jeftinom naftom i gasom, Lukašenko je prošle nedelje optužio da je obustavila isporuke “kako bi dezintegrisala Belorusiju”.

Pompeo je rekao da SAD žele da pomognu da se popuni vakuum i da će nastaviti da povećavaju osoblje u ambasadi u Minsku, znatno smanjeno pre 12 godina kada je Vašington uveo oštre sankcije Belorusiji zbog kršenja ljudskih prava. Dve zemlje su se u septembru dogovorile da razmene ambasadore prvi put od 2008. godine. 

Ukazujući na loše odnose dve zemlje u nedavnoj prošlosti, Lukašenko je pozdravio dolazak Pompea i izrazio žaljenje zbog “apsolutno neosnovanog nerazumevanja prošlih (američkih) vlasti”.

Belorusija je bila kandidat za juče objavljenu, proširenu listu zemalja čijim je građanima zabranjen ulazak u SAD, ali je to izbegla preduzimanjem mera za poboljšanje bezbednosne saradnje i razmene informacija sa SAD o potencijalnim pretnjama. Uz nastojanje da pojača američki uticaj u Belorusiji, Pompeo se založio i za ekonomske i političke reforme u toj zemlji, ali i za poboljšanje stanja ljudskih prava. Sličnu poruku Pompeo će doneti i u Kazahstan i Uzbekistan, koje će posetiti ovog vikenda.

Pompeo će u svakoj od tih zemalja upozoriti na pokušaje Rusije i Kine da se agresivno nametnu u Evropi i centralnoj Aziji. Rusija je prestala da snabdeva Belorusiju naftom posle 31. decembra, pošto dve zemlje nisu uspele da se dogovore oko cena nafte za 2020. godinu, usred zastoja pregovora o produbljivanju međusobnih ekonomskih veza. 

Suspenzija isporuke nije uticala na transport ruske nafte u Evropu niti na dostavu prirodnog gasa, ali je imala posledice po Belorusiju koja više od 80 odsto energetskih potreba zadovoljava iz Rusije.