Mike Pompeo

“Normaliazacija odnosa između Srbije i Kosova je jedini put za integraciju obe zemlje u zajednicu zapadnih zemalja. SAD su spremne da pomognu i podrže obe strane da postignu rešenje koje je trajno, primenjivo i koje povećava stabilnost”, navodi se u saopštenju.

Državni sekretar SAD je ohrabrio Kosovo da ne propusti priliku za “postizanje istorijskog dogovora o normalizaciji sa Srbijom, pod okriljem EU”.

Iz Stejt departmenta je saopšteno da je sekretar Pompeo potvrdio snažnu podršku SAD nezavisnom Kosovu, potpuno integrisanom u međunarodnu zajednicu.

Pompeo je čestitao Tačiju i građanima Kosova na “velikom napretku koji su postigli u deceniji od proglašenja nezavisnosti” i razgovarao o važnosti unapređivanja vladavine prava i ekonomskog razvoja kako bi se osigurala uspešna budućnost Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači je posle sastanka za albanski servis Glasa Amerikeizjavio da je sa američkim državnim sekretarom imao odličan sastanak i da su “SAD su još jednom potvrdile svoju podršku postizanju mirnog, konačnog i trajnog rešenja izmešu Kosova i Srbije, uz mogućnost međusobnog priznanja; zamenu rezolucije 1244 i članstvo Kosova u UN”.

Pompeo je, kaže Tači, snažno podržao dijalog i pregovore Srbije i Kosova i postizanje dogovora u što kraćem roku.

“Da Srbija i Kosovo nemaju probleme, ne bi bilo potrebe za pregovorima. Obe zemlje su nezavisne, suverene i autonomne u donošenju odluka. Naš region je na raskrsnici i neophodno je da Srbija i Kosovo postignu konačni dogovor, kako bi Kosovo jednom zauvek rešilo problem sa Srbijom i fokusiralo na ekonomski razvoj”, rekao je Tači za albanski servis Glasa Amerike.