Tanjug/Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije

Američki državni sekretar napisao je na zvaničnom Tviter nalogu da je ručak s predsednikom Srbije bio produktivan, da su razgovarali o dijalogu Srbije i Kosova i o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Normalizacija odnosa sa Kosovom ojačaće stabilnost i prosperitet za Srbiju, Zapadni Balkan i transatlantsku zajednicu, napisao je Pompeo.

“Dugo smo razgovarali o svemu, želeo je da čuje šta Srbija misli pre svega o rešavanju kosovskog problema, čini mi se da sam na najkraći i na najjednostavniji način rekao stav Srbije. Zamolio sam američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila, još snažnije da utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse, koje su nam nametnute pre godinu dana, i po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku jer oni, kao i mi smatraju da je važno da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine”, napisao je na Instagramu Vučić.

To je, navodi Vučić u izjavi za RTS, bio glavni deo sastanka. “Ja sam govorio i o važnosti zaštite naših sakralnih objekata na KiM, posebno imajući u vidu poslednje slučajeve koji se na Kosovu događaju”.

Govorio je, dodaje, i da je Srbija spremna, bez obzira na to što to ne donosi političke poene nikome iz vlasti u centralnoj Srbiji, da čim se takse ukinu, da se krene u otvoreni politički dijalog sa Albancima.

Ističe da nije važna politička cena koju morate da platite, jer, kako je rekao, ljudi u našoj zemlji ne vole da slušaju stvari koje imaju veze sa realnošću, već sa mitovima. “Od naših odnosa kao dva najveća naroda na zapadnom Balkanu zavisi budućnost regiona. Što pre pronađemo dogovor osiguraćemo budućnost za ljude”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je zadovoljan “zbog činjenice da mi se čini da je ono što sam govorio izazvalo pažnju sekretara Pompea”. “Verujem da će Amerika još snažnije želeti da se uključi na različite načine u rešavanje problema u regionu iz kojeg mi dolazimo”, naveo je Vučić.

Radni ručak, koji je organizovan na marginama sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na Bliskom istoku, bio je zatvoren za medije, prenosi Glas Amerike.

Pompeo će, kako je saopštio Stejt department u Njujorku razgovarati i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.