Foto: SRNA

Riječ je o prvom logoru u civilizovanoj Evropi koji je organizovala Austrougarska u kojem je od 1915. do 1917. godine 12.000 ljudi izgubilo život.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je dobojski logor formiran zbog namjere Austrougarske da zatre nacionalni identitet srpskog naroda i formira “bosansku naciju”, te da je plan o stvaranju takve nacije i danas prisutan.

– Austrougasrka vlast je na današnji dan prije 105 godine u Doboju formirala prvi koncentracioni logor u modernoj Evropi 20. vijeka kroz koji je prošao 45.791 logoraš i koji je bio namijenjen isključivo za Srbe – podsjetio je Milunović.

On je naveo da su Austrougari pokrenuli etničko čišćenje uz rijeku Drinu s namjerom da u taj prazan prostor nasele nesrpsko stanovištvo, a Srbe sa tog područja interniraju u ovaj logor, a kasnije i u druge koncentracione logore.

Milunović je precizirao da je kroz dobojski logor prošao 45.791 logoraš, od čega je 33.699 sa područja BiH, a ostali iz Srbije i Crne Gore.

On je naveo da je plan asimilacije Srba i stvaranje “bosanske nacije” i danas prisutan.

– To je vidljivo na mnogim nivoima gdje se pokušavaju centralizovati mnoga ovlašćenja koja ima Republika Srpska i dovesti do unitarne i centralizovane BiH, u namjeri da se Srbima pokuša ukinuti etnički, kulturni, vjerski i politički identitet – izjavio je Milunović.

Milunović je ukazao na postojanje takvih namjera i da je Republika Srpska jedini okvir u kome Srbi na ovim područjima mogu biti slobodni.

Vijence na spomenik “Dobojski logor 1915-1917”, koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg logora u neposrednoj blizini sadašnje željezničke stanice, u ime institucija Republike Srpske položili su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Srđan Todorović.

Vijence je položila i delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, Generalnog konzulata ambasade Republike Srbije u Banjaluci, rukovodstva grada Doboja, te udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Delegacije su prethodno položile vijence kod Spomen-kosturnice u dobojskom Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla, a sveštenstvo dobojskog Arhijerejskog namjesništva služilo parastos za stradale.

Prema podacima iz knjige “Dobojski logor” autora Dušana Paravca, pisane na osnovu crkvenih dokumenata i izjava preživjelih logoraša, austrougarski logor bio je na prostoru sadašnje dobojske željezničke stanice, a zarobljeni Srbi bili su smješteni u drvenim barakama, u kojima su prethodno uginuli konji austrougarske vojske od zarazne bolesti sakagije.

Logor je osnovan 27. decembra 1915. godine i bio je u funkciji do 5. jula 1917. godine.

U pomen žrtvama dobojskog logora Srpska pravoslavna crkva je u septembru 1938. godine objavila knjigu “Spomenica 1915-1917” i u porti dobojskog Sabornog hrama Svetih apostola Petra i Pavla osveštala izgrađenu Spomen-kosturnicu, u kojoj se nalaze ekshumirani posmrtni ostaci oko 12.000 žrtava austrougarskog logora.

Obilježavanje 105 godine od internacije Srba u dobojski logor organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime