Spomen obilježje djevojčicama Milici i Nataši (foto: Facebook / Grad na Miljacki za svu raju i cijeli svijet)

Direktorka Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda rekla je da, zbog preventivnih mjera za suzbijanje širenja virusa korona, neće biti najavljenog programa sa istorijskim časom, te da će programu prisustvovati samo odrasli.

– Ne mogu majkama stradale djece reći da ne dolaze, ali neće biti skupa, jer neće biti ni najavljenog programa kako smo sve zamislili – rekla je Mrda Srni nakon odluke Vlade Republike Srpske o zabrani javnih okupljanja zbog trenutne epidemiološke situacije u Srpskoj.

Ona je navela da će pomenu, osim porodica, prisustvovati direktor Centra Republike Srpske za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

Osnovna škola “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu trebalo je sutra da obilježi Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva, među kojima su njene učenice Nataša Učur i Milica Lalović, koje su sinonim stradanja 123 djece na području Sarajevsko-romanijske regije.

Nataša i Milica ubijene su za vrijeme primirja 11. marta 1995. godine u sarajevskom naselju Grbavica, koje je tada bilo pod srpskom kontrolom.

Tog dana je snajperista sa zgrade “Lorisa” iz muslimanskog dijela grada ugasio dva mlada života.

U znak sjećanja na Milicu i Natašu i 123 ubijene djece na području Srpskog Sarajeva, 13. septembra 2018. godine u dvorištu Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu otkriven je spomenik svoj nevino stradaloj djeci sa područja ovog grada, a 11. mart se obilježava kao Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva.

Nataša i Milica bile su učenice ove škole.

Na spomeniku su uklesani stihovi pjesnika Gorana Vračara “Sumrak”, koji su posvećeni stradaloj djeci.

Spomenik je izgrađen na inicijativu školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istično Sarajevo s ciljem njegovanja sjećanja na 123 ubijene djece, od kojih je najmlađe imalo 16 mjeseci, najstarije 17 godina.