Foto: SRNA

Vijence na Centralni krst na “Malom Zejtinliku” položili su izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, izaslanik predsjednika Republike Srpske LJubiša Ćosić, predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Milan Torbica, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnik Ambasade Srbije u BiH Marko Rakić.

Vijence je položila i delegacija Narodne Skupštine Republike Srpske – potpredsjednik parlamenta Sonja Karadžić Jovićević i narodni poslanici LJubiša Krunić, Aleksandar Glavaš i Savo Vulić, te predstavnici grada Istočno Sarajevo, opština i opštinskih boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Na srpskom Vojničkom groblju na Sokocu sahranjeno je 968 boraca Vojske Republike Srpske, čiji su posmrtni ostaci preneseni iz opština koje su nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma pripale Federaciji BiH.

Iz Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, podsjetili su da su u toku odbrambeno-otadžbinskog rata na prostoru Sarajevsko-romanijske regije snage takozvane Armije BiH izvele nekoliko bezuspješnih ofanziva na položaje Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Imajući u vidu da je ovaj korpus imao 18.000 do 20.000 boraca, gubici od 4.000 boraca oslikavaju težinu borbi vođenih na ovom prostoru.

“U prvoj polovini juna 1995. godine Armija BiH je izvela posljednju i najveću ofanzivu s ciljem spajanja Prvog i Drugog korpusa, ali su srpski borci osujetili i posljednji pokušaj presijecanja teritorije Republike Srpske”, rečeno je, između ostalog u današnjem obraćanju zvaničnika na “Malom Zejtinliku”.

Kao simbol otpora na ovom prostoru izgrađen je manastir Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji, gdje se u Spomen-crkvi nalazi 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u obrani ove regije.

U ovom manastiru danas od 12 časova biće služen parastos poginulim srpskim borcima.

Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske organizator je obilježavanja 16. juna, Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije u minulom ratu.