Jacek Čaputovič

foto: Beta

“Prebacivanje američkih vojnika iz Nemačke u Poljsku nije dobro rešenje. Ne želimo da se prave razlike medju članicama NATO. Nama je stalo do prisustva nezavisnog od jedinica na teritoriji Nemačke. One takodje daju doprinos snazi NATO i našoj bezbednosti”, kazao je Čaputovič državnom Poljskom radiju.

On je posle razgovora sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom izjavio da u roku od nekoliko meseci očekuje odluku Vašingtona o slanju dodatnih vojnika u Poljsku, na istočno krilo NATO.

“Spremni smo da učestvujemo u troškovima razvoja infrastrukture za veće prisustvo američkih vojnika na teritoriji Poljske”, rekao je Čaputovič.

Nezvanično se pominje da je Varšava spremna da izdvoji dve milijarde dolara za jačanje američkog vojnog prisustva u Poljskoj.

Čaputovič je Poljskom radiju rekao i da je u Beloj kući od američkih zvaničnika dobio uveravanja da neće biti promene politike Vašingtona prema Moskvi, bez obzira na samit predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina u Helsinikju, i da Amerikanci garantuju bezbednost svojim saveznicima kao i ranije.

“SAD i dalje gledaju na (ruski) gasovod ‘Severni tok 2’ kao na projekat koji ostavlja negativne geopolitičke posledice, te su i dalje protiv njegove izgradnje. Amerikanci ne isključuju sankcije, ali za sada postupaju diplomatskim putem”, naveo je Čaputovič.