“Zaklada otvorenog dijaloga” u vlasništvu Georgea Sorosa nazvala je ovu deportaciju “činom političke prirode koju su provele poljske vlasti kako bi zaustavile aktivnosti organizacije u zemlji i inozemstvu”.

Kozlovskin muž, Bartosz Kramek, šef “Zaklada otvorenog dijaloga”, je pozivao na različite postupke građanskog neposluha u Poljskoj.

Sorosovi agitatori su organizirali nerede i prosvjede protiv poljske vlade i ne mogu shvatiti zašto su sada izbačeni iz zemlje!

Zaklada otvorenog dijaloga je na ovo izjavila u javnosti:

“U utorak, 14. kolovoza 2018. godine, g. Lyudmyla Kozlovska, predsjednica Zaklade za otvoreni dijalog (ODF), deportirana je s teritorija Europske unije u Ukrajinu zbog zlouporabe Schengenskog informacijskog sustava (SIS). Prema belgijskoj graničnoj policiji, deportacija je provedena nakon potvrde sa strane Ministarstva unutarnjih poslova Poljske. Takva mjera zabranjuje gospođi Kozlovska od ulaska u zemlje šengenske zone.

Gospođa Kozlovska je izvijestila kako joj je spriječen ulazak u šengensku zonu bez ikakvog objašnjenja i bez dopuštanja pristupa službenom zahtjevu. Zaklada smatra da je ovo politički čin političkih vlasti koje je izvršila poljska vlast kako bi zaustavila aktivnosti organizacije u zemlji i inozemstvu. No, najstrašnija činjenica je da je protjerivanje gospođe Kozlovska uglavnom izazvano zbog građanske aktivnosti njezina supruga, g. Bartosz Krameka, šefa odbora Zaklade, koji je pozvao na različite postupke građanske neposlušnosti u Poljskoj u svjetlu neposlušnosti vladavine zakona u zemlji sredinom 2017. On je uskoro postao jedan od glavnih javnih neprijatelja populističke vlade u zemlji.

Zaklada je prethodno predviđela mogućnost takve mjere, kada su desničarski pro-vladini novinari, blogeri, političari i njihovi pristaše počeli ispitivati​pravo gdje Kozlovske da ostane u Poljskoj. Takve javne rasprave bile su usmjerene na predstavljanje njezinog djelovanja kao prijetnje nacionalnoj sigurnosti i javnom poretku, statusu koji bi omogućio njezinu deportaciju u skladu s poljskim zakonom o strancima.”