Foto: BETA

Francuski predsednik Emanuel Makron otišao je u Berlin ranije ove nedelje da bude sudomaćin samita vodja Zapadnog Balkana zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel sa ciljem da se podstaknu pregovori izmedju Srbije i Kosova, podseća se u članku.

Frustrirani neuspehom Evropske unije da sklopi dogovor kojim bi se smirile tenzije Merkel i Makron rešili su da uzmu stvari u svoje ruke, ali kada je samit završen u ranim jutarnjim satima u utorak verovatno su poželeli da nisu, piše autor članka.

Umesto da ostvare proboj Merkel i Makron su nesvesno javnosti prikazali disfunkcionalnu evropsku diplomatiju.

“Samit je ukazao ne samo na podele izmedju Kosova i Srbije, nego takodje izmedju Pariza i Berlina i izmedju zemalja članica EU i njenog aparata za spoljnu politiku u Briselu”, navodi se u članku.

Tenzije izmedju Beograda i Prištine ponovo su izbile kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na robu iz Srbije kao odgovor na napore Beograda da blokira medjunarodno priznavanje Prištine, a Beograd je jasno dao na znanje da neće dalje učestvovati u dijalogu izmedju dve strane ako se takse ne ukinu, podseća autor.

Uoči samita izgledalo je da ni Kosovo ni Srbija nisu spremne ni malo da popuste oko dijaloga koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, tako da su se neke diplomate privatno pitale da li treba samit da se uopšte održi.

U ovom slučaju učesnici nisu mogli da se slože ni oko uopštenih zaključaka koje su Berlin i Pariz razdelili pred samit.

Makron i Merkel se nadali da iskoriste zamah oko Makedonije

Uprkos njihovom neslaganju i Makron i Merkel su se nadali da će iskoristiti zamah zbog sporazuma izmedju Grčke i Severne Makedonije oko imena da ostvare neku vrstu prodora oko Srbije i Kosova.

Bili su razočarani. Sastanak na kome su još bile vodje iz Albanije, BiH, Hrvatske, Crne Gore i Severne Makedonije i koji je trebalo takodje da razmatra aspiracije regiona ka EU brzo se zaglibio u blokadi izmedju Srbije i Kosova.