“Reč je o istom izvoru gasa – Rusiji, samo je razlika u tome kome je taj gas
bio namenjen – Nemačkoj ili nama u regionu. Iz ovoga vidite da zaista postoje dvostruki standardi u odlučivanju i da nešto što je moguće za Nemačku ili druge zemlje u EU nije omogućeno građanima ovog dela Јugoistočne Evrope, u ovom slučaju Srbiji”, rekao je Dačić.

On je na konferenciji, na kojoj učestvuje i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, istakao da je izgradnju “Јužnog toka” onemogućila “nečija pretpostavka da bi Rusija kroz gas mogla da utiče na politička dešavanja u regionu Јugoistočne Evrope, a očigledno da ne može da utiče na politička dešavanja u Njemačkoj“.

“To je kao kad neko zamera Srbiji što nije uvela sankcije Rusiji, pri čemu je robna razmena Srbije i Ruske Federacije iz godine u godinu padala u odnosu na period pre nego što su EU i SAD uvele sankcije Rusiji, a da su neke od tih zemalja doživele povećanje spoljnotrgovinske razmene i to u uslovima sankcija”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije naveo je da je gasovod “Јužni tok” bio najbolja opcija za Srbiju koja nije bila na štetu drugih, jer bi time riješila pitanje izgradnje gasne infrastrukture kroz tranzitne takse.

“Sa druge strane, realnost je da je `Severni tok` mogao biti izuzet iz Trećeg energetskog paketa, a `Јužni tok` ne. Ceh je platila Srbija i druge zemlje regiona”, rekao je Dačić.

On je poručio da se Srbija principijelno zalaže da se zajedničkim snagama razmotre sve moguće opcije unapređenja energetske bezbjednosti u regionu i šire, kroz održivo obezbjeđivanje energenata.

Dačić je upozorio da će Srbija, ukoliko dođe do zatvaranja pravca snabdijevanja gasom preko Ukrajine, ostati bez tog jedinog pravca iz kojeg dolazi gas, pa će morati da gas nabavlja preko skladišta u centralnoj Evropi.

Ističući da se Srbija zalaže za diverzifikaciju izvora gasa, Dačić je ukazao da je “manjkavost tih prijedloga u tome što nema dovoljno gasa”.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je u obraćanju da je u obezbjeđivanju energetske bezbjednosti najvažnija sveobuhvatna, zajednička saradnja, prije svega sa susjedima u regionu, ističući da bi u svjetlu bliskog prijateljstva sa Srbijom, na ovakvim pitanjima trebalo raditi zajedno.

Crnadak je istakao da je neophodno obezbijediti fizičku dostupnost i cjenovnu pristupačnost energenata potrošačima, u čemu je važno isljučiti politiku iz energetskih pitanja.

On je istakao da, iako su u BiH podijeljene nadležnosti u pitanjima energetike, postoji opšta želja za efikasno korištenje resursa energije i dobru pristupačnost za krajnje korisnike.

Crnadak je naveo da je BiH u avgustu ove godine usvojila Okvirnu energetsku strategiju do 2035. godine.

“Opšte je mišljenje da je u posljednjih desetak godina u BiH ovo najvažniji dokument u oblasti energetike koji je usvojen, a posebno je važno za dalje pravce razvoja energetskih pitanja u BiH, što je, postižući ovaj dogovor oko Okvirne strategije, postignut širok konsenzus unutar BiH između dva entieta i tri naroda”, rekao je Crnadak.

On je istakao da Okvirna strategija treba da posluži kao osnov za buduće poteze koji treba da dovedu do glavnog cilja – više investicija u oblasti energetike, a, kako je naveo, jedan od prioriteta je obezbjeđivanje veće pravne sigurnosti posebno u oblasti regulisanja prenosa i tržišta gasa.